Výborný recept na langoše ešte z čias socializmu, robila ich moja starká a dodnes postupujeme len podľa jej receptu. Najlepšie na nich je, že nekysnú ani chvíľku.
Potrebujeme:
Cesto:
500 g hladká múka
1 KL soľ
1/2 balíček kypriaci prášok do pečiva
1 PL olej
20 g čerstvé droždie
140 g biely jogurt
250 ml mlieko
olej na vyprážanie
Na potretie:
1 ks cesnak
olej
soľ
Voliteľné:
200 g strúhaný syr
kečup alebo tatárská omáčka
Postup:
Do misy dáme suché suroviny: múku, soľ, kypriaci prášok a dobre premiešame. Do stredu urobíme jamku, nalejeme tam olej, rozmrvené droždie, pridáme jogurt a vlažné mlieko. Všetko spolu premiešame najskôr vareškou a potom pokračujeme v miesení rukou.
Miesime, kým sa cesto sa prestane lepiť. Cesto hneď bez kysnutia rozdelíme na 8 častí.
Kúsok cesta v rukách natiahneme do želanej veľkosti, teda čo najviac. Vkladáme do rozpáleného oleja minimálnej hĺbky 2 cm.
Smažíme na strednom stupni z obidvoch strán dozlatova.
Do prelisovaného cesnaku nalejeme olej a trochu osolíme. Hotový langoš potrieme cesnakom. A môžeme jesť. :-)
Prajeme vám dobrú chuť! :-)