plny-hrniec_transparent_negativ.png

Kto pozná tento RECEPT na kysnuté cesto na svete, nič iné už nehľadá: Ohromne vláčne a nadýchané – univerzálny recept!

Toto cesto využijete naozaj na všetko, je univerzálne na sladké aj slané pečenie.

 

 

Robíme z neho záviny, buchty, koláče, pizzu, jednoducho všetko.

Do cesta nejde vajíčko, je veľmi vláčne a jemné, naozaj prvotriedne.

U nás v rodine sa tento recept dedí.

Rada ho posuniem aj ďalej, skúste a nebudete ľutovať.

 

 

Potrebujeme:

500 g múka hladká špeciál

150 ml olej

300 ml vlažné mlieko

1 KL soľ

1 PL cukor kryštál

1 sáčok sušeného droždia, alebo  1/2 kocky čerstvého

Na plnenie:

 

 

Tvaroh

Orechy

Mak

Nutella

Lekvár

Marmeláda

Postup:

Ak požívate čerstvé droždie, klasicky si pripravíme kvások:

 

 

Trochu vlažného mlieka zamiešame s cukrom a droždím.

Necháme stáť asi 15 minút, kým kvások vyjde.

Potom pridáme do misky postupne múku, zvyšné mlieko, olej.

 

 

A vypracujeme cesto.

Nakoniec pridáme aj štipku soli.

 

 

Ak používate sušené droždie, postup je ešte jednoduchší.

Zo surovín si zamiesime cesto tak, že pridáme všetky suroviny.

Nakoniec pridávame mlieko, ktoré musí byť vlažné.

Cesto poprášime hladkou múkou.

 

 

Necháme kysnúť na teplom mieste cca. 45 minút.

Potom z cesta môžete pripraviť dobroty podľa svojej chuti.

Pripravíte prvotriedne záviny, buchty, koláče, alebo napríklad aj skvelú pizzu či slané slimáky.

 

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes