Zaručene najlepšie kysnuté cesto na svete: Je ohromne vláčne a také výborné, že k iným receptom sa už nevrátite – univerzálny recept!

Toto cesto využijete naozaj na všetko, je univerzálne na sladké aj slané pečenie.

Toto cesto využijete naozaj na všetko, je univerzálne na sladké aj slané pečenie.

Robíme z neho záviny, buchty, koláče, pizzu, jednoducho všetko.

Do cesta nejde vajíčko, je veľmi vláčne a jemné, naozaj prvotriedne.

U nás v rodine sa tento recept dedí a rada ho posuniem aj ďalej, skúste a nebudete ľutovať.

Potrebujeme:

500 g múka hladká špeciál

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

150 ml olej

300 ml vlažné mlieko

1 KL soľ

1 PL cukor kryštál

1 sáčok dušeného droždia, alebo  1/2 kocky čerstvého

Postup:

Ak požívate čerstvé droždie, klasicky si pripravíme kvások z trochy vlažného mlieka, cukru a droždia.

Počkáme, kým kvások vyjde a následne zmiešame s ostatnými prísadami.

Ak používate sušené droždie, postup je ešte jednoduchší.

Zo surovín si zamiesime cesto tak, že pridáme všetky suroviny.

Nakoniec pridávame mlieko, ktoré musí byť vlažné.

Cesto poprášime hladkou múkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca. 45 minút.

Potom z cesta môžete pripraviť dobroty podľa svojej chuti.

Ja z neho robím prvotriedne záviny, buchty, koláče, alebo napríklad aj skvelú pizzu či slané slimáky.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay