Toto cesto využijete naozaj na všetko, je univerzálne na sladké aj slané pečenie.
Robíme z neho záviny, buchty, koláče, pizzu, jednoducho všetko.
Do cesta nejde vajíčko, je veľmi vláčne a jemné, naozaj prvotriedne.
U nás v rodine sa tento recept dedí a rada ho posuniem aj ďalej, skúste a nebudete ľutovať.
Potrebujeme:
500 g múka hladká špeciál
150 ml olej
300 ml vlažné mlieko
1 KL soľ
1 PL cukor kryštál
1 sáčok dušeného droždia, alebo 1/2 kocky čerstvého
Postup:
Ak požívate čerstvé droždie, klasicky si pripravíme kvások z trochy vlažného mlieka, cukru a droždia.
Počkáme, kým kvások vyjde a následne zmiešame s ostatnými prísadami.
Ak používate sušené droždie, postup je ešte jednoduchší.
Zo surovín si zamiesime cesto tak, že pridáme všetky suroviny.
Nakoniec pridávame mlieko, ktoré musí byť vlažné.
Cesto poprášime hladkou múkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca. 45 minút.
Potom z cesta môžete pripraviť dobroty podľa svojej chuti.
Ja z neho robím prvotriedne záviny, buchty, koláče, alebo napríklad aj skvelú pizzu či slané slimáky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)