plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zaručene najlepšia piškóta na svete: To cesto je také ľahučké a výborné, že nepotrebuje ani plnku – používam na torty, rolády aj zákusky!

Po rokoch som konečne našla overený recept na piškótu, ktorá je naozaj bezkonkurenčná. ľahučká, jemná a vynikajúca - dokonca netreba na ňu ani krém. 

Po rokoch som konečne našla overený recept na piškótu, ktorá je naozaj bezkonkurenčná. ľahučká, jemná a vynikajúca – dokonca netreba na ňu ani krém. Recept mi prišiel asi 5 rokov dozadu cez mali od mojej sestry. Autorkou je používateľka s pseudonymom @kutinka a týmto sa jej chcem poďakovať za perfektný recept. Túto piškótu robím už roky.

Potrebujeme:

200 g cukor kryštál

1 dcl voda

4 ks vajcia

1 dcl olej

200 g hladká múka

1 ks vanilkový cukor

1 ks prášok do pečiva

Postup:

Štyri žĺtka vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom na penisto. Pridáme vodu a olej a dobre premiešame. Prisypeme preosiatu múku, do ktorej sme pridali prášok do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame sneh zo štyroch bielkov.

Pečiem na 180 stupňoch  dozlatista – ideálny je test špáradlom, keďže každá rúra pečie inak. Dĺžka pečenia je približne pol hodinu, ale naozaj je to veľmi individuálne. Dôležité je ale rúru netvárať príliš skoro, aby cesto nespľaslo.

Piškótu používam nielen do okrúhlej tortovej formy, ale aj klasicky na plech a robím z neho napríklad roládu alebo základ na zákusok. (Pokiaľ ide o okrúhlu formu, najčastejšie používam priemer 26 cm, ak dáte menší priemer, piškóta bude vyššia a treba dlhšie piecť). Piškótu stačí len natrieť džemom, alebo naplniť ako klasickú tortu – je to na vás. Vynikajúca je však aj sama o sebe.

Najlepšie recepty na dnes