Tieto rožky mám veľmi rada, pretože sú rýchle, veľmi chutné a krásne mäkučké. Autorkou receptu je Melisa, rožteky sú výborné s akoukoľvek náplňou, u nás jednoznačne víťazia tieto s tvarohom.
Potrebujeme:
600 gr hladká múka špeciál
1 bal. prášok do pečiva
1 lyžička soľ
100 ml rastlinný olej
42 g čerstvé droždie
1 polievková lyžica kryštálový cukor
200 ml kysla smotana
200 ml mlieko
Náplň:
200 gramov tvaroh+cukor+hrozienka
1 kus žĺtok + trocha mlieka
Postup:
Pripravíme si cesto – aj napriek tomu, že cesto obsahuje droždie, nenechávame ho kysnúť. Do 200 ml vlažného mlieka dáme cukor a rozmrvíme droždie. Necháme vzísť kvások. Múku s práškom do pečiva preosejeme, pridáme soľ, olej, smotanu, kvások a vypracujeme vláčne cesto.
Cesto hneď rozdelíme na 4 časti. Každú rozvaľkáme na kruh s hrúbku 0,5 cm. Rozdelíme nožom na 8 častí. Každú časť naplníme na širšej strane ochuteným tvarohom a uzavrieme preložením okrajov cesta pri plnke, aby nevytiekla. Zrolujeme.
Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme žĺtkom, ktorý sme rozšľahali s trochou mlieka, môžeme podľa chuti posypať makom alebo sezamom. Necháme postáť 15 minút. Upečieme pri teplote 180°C do zlatista. Po upečení a miernom vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)