Za tento recept patrí veľké ďakujem pani Ľubici.
Kým som nevyskúšala jej recept, nevedela som, čo sú hneď mäkké medovníčky.
Jej recept mám a pečiem už 10 rokov, robíme ich na jar, v lete a samozrejme nesmú chýbať ani na Vianoce.
Radím ho každému, mám vyskúšané!
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
200 g práškového cukru
150 g masla
3 vajíčka
6 lyžice medu
1 lyžička sóda bikarbóny
1 lyžička mletej škorice
1 lyžičky perníkového korenia
2 lyžice kakaa
ďalej:
Maslo na vymastenie plechu
1 vajíčko na potretie perníčkov
Na zdobenie:
orechy
mandle
poleva z bielkov…
Postup:
V miske si spolu spracujeme všetky prísady.
Vznikne nám lepivé cesto, ale netreba sa toho báť.
Cesto si vyvaľkáme na hrúbku 3 mm.
A teraz môžeme vykrajovať perníčky.
Poukladáme na vymastený plech.
Pečieme v rúre 4-5 minút pri teplote 200°C.
Keď perníčky vyberieme z rúry, ešte horúce ich treba potrieť rozšľahaným vajíčkom.
Vďaka tomu budú medovníčky pekne lesklé.
Po vychladnutí zdobíme vyšľahaným bielkom (bielok + cukru + pár kvapiek citrónu pre lesk).
Tieto perníky sú hneď od začiatku mäkučké.
Kakao urobí perníčky tmavšie a vďaka bielku budú svetlejšie.
TIP:
ja ich dávam do plechovej dózy a dávam medzi ne jabĺčko, ktoré po týždni vymením.
Úžasná chuť perníkov i jabĺčka.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)