Vynikajúci recept zo starej kuchárskej knihy, ktorú mám ešte po našej prababke.
Recepty v nej sú vždy z lacných surovín a výsledok je zaručene vydarený a fantasticky chutný.
Aj recept na tieto zemiakové placky mám z tejto knihy a držím sa ho už roky.
Robila ich tak prababka, babka aj moja mamina.
Sú to zaručene najlepšie placky, zaručene chrumkavé a vynikajúce.
Skúste a určite ich inak robiť nebudete.
Potrebujeme:
6-8 zemiakov
2 vajcia
Soľ
2 strúčiky cesnaku
Majoránka
Domáca strúhanka
Bravčová masť
Postup:
Zemiaky si ošúpeme, nastrúhame.
Pridáme vajce a pretlačený cesnak.
Pridáme aj soľ, majoránku podľa chuti.
Dôkladne zamiešame, aby sa nám všetko zmiešalo rovnomerne.
Pridáme strúhanku, aby cesto nebolo moc tekuté.
Ale pozor, aby nebolo ani veľmi husté – zemiakové placky sú potom naozaj chrumkavé.
Nachystáme si panvicu a rozpustíme na nej bravčovú masť.
Zmiešame zemiakovú hmotu a pomocou lyžice dávkujeme do rozpálenej bravčovej masti.
Ak nemáte doma bravčovú masť, môžete samozrejme použiť aj klasický olej.
Zlepšovák, aby placky nenasiakli tuk:
Do zemiakovej hmoty pridajte kvapku alkoholu – vodku alebo inú pálenku. Alkohol sa odparí, ale placka nenasaje olej.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)