Vyhlásené ZÁPOROŽSKÉ zemiakové placky podľa špeciálne receptu: Tak vynikajúce, že ich robím aj počas sviatkov!

Tieto zemiakové placky ma naučila moja teta z Ukrajiny.

Sú veľmi chutné, náplň si môžete meniť podľa svojej chuti a čo je halvné, nie sú také mastné, ako klasické zemiakové placky.

Nám po vianočnom hodovaní dobre padla bezmäsitá náplň zo šampiňńov.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Okrem tejto plnky však môžete zvoliť aj syrovú, mäsovú, kapustovú alebo mrkvovú plnku.

Je to len na vás.

Potrebujeme:

1 kg zemiaky

2 ks list bobkový

1 ks vajce

50 g múka hladká

1 – 2 KL soľ

podľa chuti korenie čierne

Náplň:

250 g šampiňóny

1 ks cibuľa

soľ

olej alebo bravčová masť

Na obalenie:

Hladká múka

Voliteňé:

Ako náplň môžete použiť kapustu s cibuľkou, údenú papriku alebo mleté mäso, alebo syr.

Postup:

 

 

Najprv si očistíme a umyjeme zemiaky.

Zemiaky v hrnci zalejeme vodou a postavíme na plameň.

Soľ nepridávame.

 

 

Keď voda zovrie, pridáme 2 – 3 bobkové listy.

Necháme variť domäkka.

Zemiaky zlejeme a necháme úplne vychladnúť.

 

 

Pokiaľ zemiaky chladnú, pripravíme si náplň.

Náplň:

Už som ochutnala, vajíčkovú, syrovú (nastrúhaný syr podľa chuti), kapustovú (čerstvo nastrúhaná biela kapusta s mrkvou opražená na cibuľke a doplnená lyžičkou paradajkovej pasty/pretlaku) či mäsovú (restované mleté mäso).

Najviac nám ale chutí táto jednoduchá šampiňónová.

Špamiňónová planka:

 

 

Šampiňóny si nakrájame nadrobno.

Rovnako nakrájame aj cibuľku.

Na panvici si podusíme šampiňóny na cibuľke a osolíme. 

Po vychladnutí zemiaky roztlačíme pučidlom.

 

 

Pridáme vajce, soľ a čierne korenie (podľa chuti) a na záver do nich prisypeme 50 gramov hladkej múky.

Dosku si vysypeme malým množstvom múky.

Zo zemiakového cesta odoberáme kúsky, z ktorých formujeme placky.

 

 

Potrebné je len dodržať správny oválny tvar, ktorý udrží náplň.

Tá sa položí do stredu cesta a zabalí do cesta.

Hotovú placku, ešte jemne obalíme v múke.

 

 

Cesto sa celkom dosť lepí na ruky.

Ostáva už len dať naše zemiakové placky na panvicu s malým množstvom oleja alebo maste.

Opekáme, kým nemajú chrumkavú kôrku.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels