Jednoduchý a mimoriadne chutný recept na zapletaný chlieb, na ktorého prípravu vám bude stačiť len zopár surovín.
Keď si ho pripravíte na raňajky, už nikdy viac nebudete túžiť po kupovanom.
Vynikajúci recept z youtube kanála Przepisy od Olgi.
Potrebujeme:
200 ml teplého mlieka
200 ml teplej vody
2 PL kryštálového cukru
10 g suchého droždia
1 vajce
30 ml rastlinného oleja
450 +200 g pšeničnej hladkej múky
1 ČL soli
Na potretie:
1 žĺtok
2 ČL mlieka
Na posyp:
sezam
mak
Postup:
Do misky nalejeme teplé mlieko.
Potom pridáme teplú vodu.
Pridáme cukor, droždie a metličkou dobre premiešame.
Prikryjeme a odstavíme na 5 minút, aby sa kvások aktivoval.
Po uplynutí doby pridáme vajce a nalejeme olej.
Dobre premiešame.
Cez sitko preosejeme 450 g múky.
Pridáme soľ a vareškou vymiesime cesto.
Preosejeme ďalších 200 g múky a rukou vymiesime.
Cesto preložíme na pomúčený stôl a pokračujeme v miesení, kým nebude hladké.
Potom cesto vložíme do misky vymastenej rastlinným olejom.
Prikryjeme fóliou, utierkou a necháme kysnúť 50-60 minút na teplom mieste.
Po uplynutí doby vytlačíme z cesta vzduch.
Potom z cesta vytvarujeme guľu a rozdelíme na 6 rovnakých častí.
Z každej časti cesta vytvarujeme guľu.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť.
Po uplynutí doby rozvaľkáme cesto na pomúčenom stole do tvaru obdĺžnika.
Potom ho zrolujeme a prištipneme okraje.
Zoberieme tri kusy cesta, na jednej strane spojíme okraje a upletieme ako vianočku (viď video).
Teraz položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Potom prikryjeme utierkou a odložíme na 20 minút na teplé miesto.
V miske zmiešame žĺtok s mliekom a zmesou potrieme.
Jednu vianočku posypeme sezamom a druhú makom.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 30-35 minút pri teplote 180°C.
Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU