plny-hrniec_transparent_negativ.png

Chlieb už nekupujem! Starý poľský recept na ZAPLETANÝ chlieb. Ako obláčik!

Jednoduchý a mimoriadne chutný recept na zapletaný chlieb, na ktorého prípravu vám bude stačiť len zopár surovín.

Keď si ho pripravíte na raňajky, už nikdy viac nebudete túžiť po kupovanom.

 

 

Vynikajúci recept z youtube kanála Przepisy od Olgi.

Potrebujeme:

200 ml teplého mlieka

200 ml teplej vody

2 PL kryštálového cukru

10 g suchého droždia

1 vajce

30 ml rastlinného oleja

450 +200 g pšeničnej hladkej múky

1 ČL soli

Na potretie:

1 žĺtok

2 ČL mlieka

Na posyp:

sezam

mak

 

 

Postup:

Do misky nalejeme teplé mlieko.

Potom pridáme teplú vodu.

 

 

Pridáme cukor, droždie a metličkou dobre premiešame.

Prikryjeme a odstavíme na 5 minút, aby sa kvások aktivoval.

 

 

Po uplynutí doby pridáme vajce a nalejeme olej.

Dobre premiešame.

 

 

Cez sitko preosejeme 450 g múky.

Pridáme soľ a vareškou vymiesime cesto.

 

 

Preosejeme ďalších 200 g múky a rukou vymiesime.

Cesto preložíme na pomúčený stôl a pokračujeme v miesení, kým nebude hladké.

 

 

Potom cesto vložíme do misky vymastenej rastlinným olejom.

Prikryjeme fóliou, utierkou a necháme kysnúť 50-60 minút na teplom mieste.

 

 

Po uplynutí doby vytlačíme z cesta vzduch.

Potom z cesta vytvarujeme guľu a rozdelíme na 6 rovnakých častí.

 

 

Z každej časti cesta vytvarujeme guľu.

Cesto prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť.

 

 

Po uplynutí doby rozvaľkáme cesto na pomúčenom stole do tvaru obdĺžnika.

Potom ho zrolujeme a prištipneme okraje.

 

 

Zoberieme tri kusy cesta, na jednej strane spojíme okraje a upletieme ako vianočku (viď video).

Teraz položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Potom prikryjeme utierkou a odložíme na 20 minút na teplé miesto.

V miske zmiešame žĺtok s mliekom a zmesou potrieme.

 

 

Jednu vianočku posypeme sezamom a druhú makom.

Plech vložíme do predhriatej rúry.

 

 

Pečieme 30-35 minút pri teplote 180°C.

Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes