Vynikajúci obed pre celú rodinu.
Potrebujete len pár surovín a za lacný peniaz máte vynikajúce jedlo.
U nás sú tieto zemiaky obľúbenejšie ako klasické francúzske zemiaky.
Potrebujeme:
5 nakrájaných zemiakov
1 lyžička soli
200 gramov šunovej alebo jemnej salámy
1 cibuľa
Olej
2 lyžice masla
2 polievkové lyžice múky
500 ml mlieka
1 lyžička soli
1 lyžička čierneho korenia
1 čajová lyžička sušenej petržlenovej vňate
Postup:
Zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky.
Dáme variť do osolenej vody.
Uvaríme domäkka (nerozvaríme).
Teraz si nakrájame šunku na štvorčeky.
Nakrájame aj cibuľku.
Na panvici zahrejeme olej – najskôr osmažíme šunku.
Následnej pridáme cibuľu a spolu restujeme.
Pripravíme si omáčku:
V hrnci si rozpustíme maslo.
privedieme do varu a pridáme múku.
Dôkladne rozmiešame – postupne pridávame mlieko.
Miešame, aby v zmesi neboli hrudky – varíme, kým nezískame hustejšiu omáčku.
Pridáme do nej aj soľ, korenie a petržlenovú vňať.
Pripravíme si zapekaciu misu – na dno dáme naberačku omáčky.
Na omáčku navrstvíme uvarené, scedené zemiaky a orestovanú šunku s cibuľou.
Zalejeme zvyšnou omáčkou.
Navrch nastrúhame syr a dáme zapiecť do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: