plny-hrniec_transparent_negativ.png

Fantastické občerstvenie, ktoré tromfne aj pizza: Zabaľte párky do tohto cesta so syrom a upečte – je to mňamka!

Toto občerstvenie podľa receptu z youtube milujú dospelí, aj deti.

Chutí ešte lepšie, ako klasické párky v rožku!

 

Potrebujeme:

1 vajce

200 ml teplého mlieka

200 ml teplej vody

100 ml olivového oleja

10 g sušeného droždia

1 PL kryštálového cukru

660 g hladkej múky

1 ČL soli

400 g smotanového syra

3 PL mlieka

1 zväzok jarnej cibuľky

20 párkov

1 žĺtok na potretie

100 g syra

Postup:

Do misky si rozbijeme vajce a vyšľaháme ho.

Potom nalejeme pohár teplého mlieka, pohár teplej vody, 1/2 šálky olivového oleja a primiešame aj sušené droždie s cukrom. 

Všetko dobre premiešame.

Zapracujeme hladkú múku spolu s lyžičkou soli a vymiesime hladké cesto. 

Cesto vložíme do misky, prikryjeme ho a necháme 40 minút kysnúť na teplom mieste. 

Medzitým si zmiešame smotanový syr s 3 lyžicami mlieka.

Pridáme nasekanú cibuľku alebo pažítku a premiešame.

Zmes naplníme do zdobiaceho vrecúška.

Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.

Cesto si vyformujeme do hrubšieho valca.

Nakrájame ho na 10 približne rovnakých častí. 

Každý kúsok trochu posypeme múkou a vytvarujeme najskôr do malého bochníčka.

Potom jemne vyšúľame na hrubší valček, ktorý následne vyvaľkáme na dlhú placku. 

 

Takto si vyvaľkáme každý kúsok cesta a potom naň pomocou vrecúška vytlačíme prúžok syrovej zmesi. 

 

Navrch, na každý kus uložíme 2 dlhé párky a zabalíme do cesta.

Posypeme trochou múky a vyvaľkáme hladké valčeky, ktoré navrchu v rovnomerne vzdialenosti narežeme (neprerežeme ich až na spodok) a preložíme ich na plech pokrytý papierom na pečenie. 

Vrch potrieme vyšľahaným žĺtkom, posypeme strúhaným syrom a dáme piecť do predhriatej rúry pri teplote 160 °C asi 35 minút. 

Nakoniec môžeme zvrchu potrieť paradajkovou omáčkou, naporcujeme a podávame.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes