Stačí nastrúhať cuketu, zemiaky a pridať pár ingrediencií: Takúto lahodnú zapekanú zeleninu som ešte nejedol!

Zeleninu v takejto chutnej podobe neskutočne obľubujú aj moje deti.

Preto som nútený pripravovať tento zeleninový koláč takmer pravidelne – ale priznám sa, že ho robím vďačne.

 

 

Najchutnejší zeleninový koláč z cukety, zemiakov a mozzarelly podľa jednoduchého receptu z youtube kanála Leckerer Kanal.

...

Potrebujeme:

2 cukety

3 veľké zemiaky

3 vajcia

100 ml olivového oleja

1 šálku hladkej múky

1 ČL prášku do pečiva

petržlenovú vňať

jarnú cibuľku

120 g mozzarelly

paradajkovú omáčku podľa vlastnej chuti (napr. Neapolitano, Marinara, chilli, kečup…)

1/2 ČL mletej červenej papriky

soľ

korenie

Na omáčku:

kôpor

2 PL bieleho jogurtu

2 PL majonézy

1 strúčik cesnaku

Postup:

Z cukety odkrojíme koniec a nahrubo nakrájame na strúhadle.

Preložíme ju do väčšej misky, posolíme, premiešame.

Necháme 15 minút odstáť.

 

 

Do čistej misky pridáme na hrubo nastrúhaný zemiak a zalejeme vodou, aby nezhnedol.

Do ďalšej väčšej misky pridáme vajcia, olivový olej a metličkou rozšľaháme.

 

 

Ďalej pridáme múku, premiešame, pridáme prášok do pečiva a opäť dôkladne vyšľaháme.

Z cukety vytlačíme šťavu a preložíme ju do misky s vajíčkovou zmesou.

 

 

Rovnako aj zo zemiakov vytlačíme šťavu a pridáme ich do misky.

Ďalej pridáme nasekanú petržlenovú vňať, nakrájanú cibuľku, mletú papriku, soľ, korenie a všetko spolu dôkladne premiešame lyžicou.

 

 

Plech vystelieme papierom na pečenie, potrieme olejom a rovnomerne nanesieme zeleninové cesto.

Cesto potrieme paradajkovou omáčkou.

Na vrch naukladáme nakrájanú mozzarellu.

 

 

Plech vložíme do rúry a pečieme hodinu pri teplote 180°C.

Pripravíme si omáčku: do malej misky pridáme jogurt, majonézu, nasekaný kôpor, pretlačený cesnak.

Spolu premiešame lyžicou.

 

 

Fantasticky voňavý zeleninový koláč servírujeme s lahodnou omáčkou.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn