Vynikajúci ovocný koláč, u nás veľmi obľúbený.
Oplatí sa dať do neho pridať viac druhov ovocia, tým bude chutnejšie.
Na prípravu tothoto výborného koláčika sa hodí čerstvé, zavárané aj mrazené ovocie.
Na odmeranie surovín stačí jeden pohár/hrnček s objemom 250 ml.
Potrebujeme:
3 vajcia
200 g bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany
2 hrnčeky hladkej múky
pol hrnčeka rastlinného oleja
pol hrnčeka studenej vody
pol hrnčeka kryštálového cukru
1 balenie prášku do pečiva
1 balenie vanilkového cukru
štipku soli
pol lyžičky škorice
ovocie:
Marhule
Broskyne
Jahody
Maliny
Jablká
Hrušky
Čučoriedky
Plech s veľkosťou 20×30 cm.
Postup:
V miske vymiešame cukor, vanilkový cukor, soľ a vajíčka.
Pridáme preosiatu múku, prášok do pečiva a škoricu.
Nakoniec pridáme jogurt, prípadne kyslú smotanu.
Vmiešame aj olej a vodu.
Všetko dôkladne vymiešame metličkou, alebo varechou.
Plech, alebo tortovú formu vymastíme olejom a popráš hladkou múkou.
Prípadne môžete použiť plech vyložený papierom na pečenie.
Cesto vylejeme na plech a rozotrieme do strán.
Teraz začneme ukladať ovocie.
Ak použijete mrazené ovocie, poprášte ho práškovým cukrom a poukladaj na cesto (ešte zamrazené).
V prípade, že vyberieme čerstvé ovocie, dôkladne ho umyjeme, osušíme a nakrájame podľa potreby.
Dá sa použiť aj kompótované ovocie – ja v takom prípade zvyknem ubrať cukor, keďže je ovocie v sladkom náleve.
Kompótové ovocie necháme pred uložením na cesto dobre odkvapkať.
Aj tu platí, ak sú kúsky ovocia veľké, je lepšie ich pokrájať na menšie.
Takto pripravené cesto s ovocím vlož do vyhriatej rúry na 190 °C.
Bublaninu peč približne 20 až 25 minút.
Ak má jemne hnedastú farbu a boky cesta sú pekne oddelené od formy, bude hotová.
Odporúčam otestovať pomocou špáradla.
Nakoniec môžete ešte cesto poprášiť práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)