Založte si nový levanduľový záhon z odrezkov: Takto jednoducho si ju namnožíte z materskej rastliny!

Levanduľa už dávno nie je len stredomorskou rastlinou a na Slovensku sa stala veľmi populárnou.

Je to nielen kvôli svojim kvetom, či prenikavej vôni, ale aj pre jej liečivé účinky.

Úspešne sa dá pestovať viac menej vo všetkých kútoch našej krajiny.

 

 

Dnes sa vďaka portálu napadovy.blog v tomto článku dozviete, ako si ju úspešne namnožiť z odrezkov. 

Vegetatívne rozmnožovanie je najlepšie začať v polovici alebo koncom leta.

Na pestovanie odrezkov levandule si môžete pripraviť záhon napríklad z polystyrénového boxu. 

Ako prvé si nastriháme dostatočný počet odrezkov. 

 

 

Box si naplníme vhodným substrátom.

Pripravíme si nádobu s vodou a koreňový stimulátor. 

Na každom odrezku odstránime spodné lístky, spodok stonky namočíme do vody.

Potom do koreňového stimulátora a zapichneme do substrátu.

 

 

Odrezky zapichujeme husto vedľa seba vo vzdialenosti asi 3 – 4 cm. 

Ideálna teplota na zakorenenie odrezkov je od 20 do 25 °C.

Keď máme všetky odrezky zasadené, výdatne ich zalejeme.

 

 

Aby sme vytvorili ideálne podmienky pre zakorenenie, môžete zakryť záhon priesvitnou fóliou, do ktorej urobíme malé otvory.

Zabráni to prebytočnému odparovaniu vlhkosti.

Avšak aby naopak nebol záhon premokrený, občas ho na nejaký čas odokryte. 

Robíme to dovtedy, kým sa rastliny nezakorenia.

 

 

 

Dĺžka zakorenenia závisí od poveternostných podmienok.

Môže to trvať asi 2 mesiace. 

V takýchto podmienkach by sa mali rastliny vyvíjať ešte niekoľko mesiacov.

Veľa šťastia!

Sirup z levandule

 

 

Levanduľový sirup je úžasný, najlepší nápad ako zužitkovať túto zázračnú bylinku.

Je fantastický na upokojenie, dochutenie limonád, dezertov a na upokojenie žalúdka.

Vyskúšajte tento sirup podľa receptu pani Ľubky, o ktorý sa s nami podelila.

Výhody levanduľového sirupu:

pomáha pri nafukovaní a tráviacich ťažkostiach,

odstraňuje migrénu a bolesť hlavy,

priaznivo ovplyvňuje funkčnosť tráviacej a vylučovacej sústavy,

 

 

podporuje prirodzené trávenie a tvorbu žlče,

prospieva činnosti čriev,

upokojuje a pomôže vám lepšie spať – dajte si lyžičku pred spaním, alebo pohár levanduľovej limonády,

zlepšuje sústredenie,

úžasné ochucovadlo do jedál a nápojov.

 

Potrebujeme:

1,5 l vody

700 g – 1 kg cukru (kryštálový, alebo trstinový)

30 g kyseliny citrónovej

100-130 g levanduľových kvetov nastrihaných nadrobno

1 citrón (dobre umytý)

 

 

Postup:

Ingrediencie (okrem citrónu) jednoducho dáme do hrnca.

Zalejeme 1,5 l vriacej vody.

Miešame, kým sa cukor celkom nerozpustí.

Pridáme nakrájaný citrón.

Prikryjeme gázou, ktorú pripevníme gumičkou a necháme odstáť dva dni, pri izbovej teplote, mimo priameho slnka.

Každý deň premiešame.

Potom scedíme a uchovávame v sklenených fľašiach.

Používame ho na prípravu limonád, čajov, do dezertov na preliatie palaciniek!

Ľubka V.

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: Pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie