plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zálesácky chlebík skoro bez práce: Recept aj pre úplnych začiatočníkov, netreba ho ani miesiť a chuť je fantastická!

Vynikajúci domáci chlebík s chrumkavou kôrkou a krásne nadýchaným a vláčnym vnútrom. Zvládne ho aj začiatočník.

Vynikajúci domáci chlebík s chrumkavou kôrkou a krásne nadýchaným a vláčnym vnútrom. Zvládne ho aj začiatočník.

Potrebujeme:

300 g hladkej pšeničnej múky
200 g hladkej žitnej múky
13 g vinného octu
13 g soli
15 g droždia čerstvého
3 g kmínu
350 g vody

Postup:

Vo vlažnej vode rozmrvíme droždie.

Obe múky zmiešame, pridáme soľ a kmín.

Začneme miešať na stredných otáčkach, postupne pridávame vodu s droždím – necháme 10 minút miešať a potom v prikrytej nádobe necháme 30 minút odležať.

Potom na pomôčenej doske cesto poprekladáme a vyformujeme do tvru bochníka (alebo podľa nádoby, v ktorej budeme chlebík piecť). Posypeme múkou a v ošatke pod utierkou necháme asi 50 minút podkysnúť pod utierkou.

nachystáme si hrniec vhodný do rúry, ktorá dáme do rúry vyhriať aspoň na 15 minút.

Cesto na chlebík potom preložíme do vyhriateho hrnca, prikryjeme a dáme do vyhriatej rúry  na 250 stupňov. Pečieme prikryté 10 minút, potom chlebík odokryjeme, stlmíme teplotu na asi 170  stupňov a necháme dopiecť ďalších asi 30 minút tak, aby sa na povrchu chlebíka vytvorila pekná kôrka. Riadime sa podľa rúry.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes