plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tento úžasný zákusok nesmie chýbať na žiadnej oslave: „Mraky“ z odpaľovaného cesta s lahodným krémom tromfnú aj veterníky!

Ak milujete veterníky, tento zákusok sa zaradí okamžite medzi vaše obľúbené a ku kávičke je ako stvorený.

Volajú ho „mraky“ a je to spojenie odpaľovaného cesta, lahodného krému a šľahačky.

Vyskúšajte tento recept a hostia na každej oslave budú z neho nadšení!

 

 

Postupujte podľa tohto návodu v českom jazyku z youtube kanála Jana C.

Potrebujeme:

1/4 l vody

150 g Hery

150 g hladkej múky

6 vajec veľkosti M

1/2 l mlieka

120 g hladkej múky

140 g práškového cukru

1 vanilkový cukor

1 maslo

rum podľa chuti

400 – 500 ml šľahačky na šľahanie

150 – 200 g čokolády

Postup:

Do hrnca si dáme Heru, zalejeme vodou.

Privedieme do varu, aby sa nám tuk úplne rozpustil.

 

 

Keď je tuk rozpustený, odstavíme zo sporáka.

Primiešame 150 g hladkej múky, pričom vypracujeme dohladka.

Potom pridáme štipku soli a chvíľočku cesto ešte na miernom ohni za stáleho miešania zohrejeme.

Cesto necháme vychladnúť.

Môžeme si pomôcť studeným vodným kúpeľom, do ktorého ponoríme hrniec s cestom, aby sme urýchlili chladnutie.

 

 

Herou si vymastíme dva plechy a do misky si rozklepneme 6 vajec. 

Keď nám cesto úplne vychladne, zapracujeme doňho mixérom vajcia.

Keď je cesto úplne hladké, rovnomerne ho natrieme na plechy a uhladíme.

Rúru si nastavíme na horný, aj spodný ohrev na teplotu 200 °C.

Vložíme plech s cestom a pečieme približne 23 minút (čas je orientačný, keďže každá rúra pečie inak).

 

 

Ihneď vložíme aj druhý plech a takisto upečieme.

Teraz si pripravíme krém. 

Do hrnca si nalejeme pol litra mlieka, vanilkový cukor, 120 g hladkej múky.

Všetko spolu poriadne vymiešame, aby nám neostali žiadne hrudky. 

 

 

Pridáme ešte 140 g práškového cukru a za stáleho miešania privedieme do varu.

Miešame do zhustnutia.

Potom dáme opäť hrniec do vodného kúpeľa so studenou vodou, aby nám krém rýchlejšie vychladol.

Pridáme zmäknuté maslo a vyšľaháme ručným mixérom.

 

 

Ochutnáme, či je krém dosť sladký a podľa chuti pridáme ešte cukor a tiež rum. 

Takto pripravený krém rovnomerne rozotrieme na jeden plát upečeného cesta, zo šľahačkovej smotany si vyšľaháme šľahačku.

Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu.

Čokoládou polejeme krém a odložíme do chladu, aby stuhla.

 

 

Medzitým si nakrájame druhý plát na veľkosť zákuskov. 

Na plech s cestom, krémom a čokoládou navrstvíme aj šľahačku.

Priklopíme kúskami nakrájaného plátu a polejeme roztopenou čokoládou. 

Dáme vychladiť na niekoľko hodín alebo najlepšie na noc a môžeme podávať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes