plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zákusok GAVALIER – kokos, džem, čokoláda: 40 minút v rúre a je na stole, najlepší dezert pod slnkom!

Vynikajúci zákusok z youtube s kokosom a marmeládou. Krásne vyzerajú a chutia ešte oveľa lepšie

Potrebujeme:

Cesto:

600 g múka polohrubá

250 g maslo

100 ml mlieko

20 g droždie čerstvé

50 g cukor kryštál

2 ks vajce

štipka soľ

Náplň:

Strúhaný kokos

200 g marmeláda

Ostatné:

poleva čokoládová (tmavá a biela čokoláda)

Postup:

Najprv pripravíme cesto. Do vlažného mlieka dáme cukor a droždie – pripravíme kvások.

Na dosku preosejeme múku, urobíme v nej jamku, pridáme nastrúhané maslo (z chladničky) pridáme vajcia, štipku soli a prilievame kvások.

Spracujeme cesto a necháme ho asi pol hodiny podkysnúť zakryté miskou.

Vezmeme si veľký plech a zmeriame vnútorné okraje (tu bol použitý plech s rozmermi 38×38).

Pripravíme si papier na pečenie a pravítkom naznačíme štvorec, alebo obdĺžnik tak, aby bol na každej strane menší asi o 4 cm.

Takto pripravíme tri papiere a všetky tri cestá na papieroch rozvaľkáme.

Čo prečnieva, odrežeme a doplníme tam, kde chýba. Valčekom sa všetko urovná.

Na plech položíme jeden papier s cestom, natrieme lekvárom, alebo domácim džemom. Netreba veľa, stačí jemná vrstva.

Na džem nasypeme polovicu kokos.

Rozvrstvíme  rovnomerne po celej ploche až ku krajom.

Vezmeme druhý papier, na ktorom je cesto, otočíme ho naopak a cestom dolu položíme na kokos.

Papier z cesta stiahneme preč a dlaňami jemne cesto pritlačíme. Papier odložíme na ďalšie použitie, pretože poslúžil len ako pomôcka na uľahčenie prenosu cesta.

Toto druhé cesto takisto potrieme marmeládou.

Posypeme zbytkom kokosu.

Tretie cesto položíme na kokos tým istým spôsobom, ako vyššie. Dlaňami znovu zľahka pritlačíme a plech zakryjeme čistou utierkou.

Necháme ešte asi pol hodinu podkysnúť. Popicháme vidličkou, alebo malým nožíkom na viacerých miestach. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 40 minút, kým nezozlátne.

Upečený koláč necháme poriadne vychladnúť a polejeme polevou. Na tmavú polevu urobíme ešte vzory z rozpustenej bielej čokolády.

Prajeme vám dobrú chuť! :)

Najlepšie recepty na dnes