Nesmrteľný recept na rezy BUDAPEŠŤ mám ešte z čias socializmu: Za celých 50 rokov, som nejedla lepší zákusok!

Zákusok, ktorý je luxusný a zároveň lacný a nenáročný na prípravu.

Vynikajúci recept na zákusok Budapešť, alebo Budapeštianske rezy.

 

 

Zákusok pozostáva z tmavého a svetlého cesta, plnku tvorí jednoduchý krém z krupice, ktorý si určite zamilujete.

Tento zákusok je luxný a pritom ho za lacný peniaz dokáže pripraviť naozaj každý.

...

Potrebujeme:

Tmavé cesto:

380 g múka hladká

80 g bravčová masť

80 g práškový cukor

1 ks (+ štipka soli) vajce

1 KL prášok do pečiva

na špic noža sóda bikarbóna

1,5 PL holandské kakao

50 ml (33 %) smotana na šľahanie

Piškótové cesto:

6 vajec

6 PL kryštálový cukor

6 PL múka hladká

1 KL prášok do pečiva

na špic noža sóda bikarbóna

Krém:

 

 

500 ml mlieko

6 PL krupica

1 bal. cukor vanilkový

250 g maslo

180 g práškový cukor

1 PL rum

Ďalej:

marhuľový lekvár

Voliteľné:

práškový cukor

čokoládová poleva

Postup:

Tmavé cesto:

Múku preosejeme, pridáme soľ, prášok do pečiva, práškový cukor, masť a všetko spolu zmrvíme.

Pridáme vajce, kakao a pomaly prilievame smotanu na šľahanie.

Zmiešame a vypracujeme cesto.

 

 

Cesto dobre vypracujeme a rozdelíme na 2 časti.

Nechám odpočívať, pokiaľ si uvaríme krupicový puding.

Cesto priamo na papieri na pečenie vyvaľkáme na veľkosť plechu 27×37 cm a popicháme vidličkou.

Keď máme obe cestá vyvaľkané, uložíme ich na seba aj s papierom, aby nevyschli kým sa budú piecť.

Piškótové cesto:

 

 

Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny.

Múku zmiešame s práškom do pečiva a sódou.

Preosejeme k vajcovej hmote a opatrne vmiešame.

Plech vystelieme papierom na pečenie, vylejeme cesto, uhladíme.

 

 

Rúru predhrejeme na 180 °C a pečieme 10 min.

Hneď ako sa upečie piškóta, uložíme na plech aj kakaový korpus jeden po druhom a každý sa pečie 6 minút.

Nechám každé cesto vychladiť na mriežke.

Krém:

Krupicu uvaríme v mlieku s cukrom.

Hotový puding vložíme do misy so studenou vodou, aby sa rýchlejšie vychladila.

Zatiaľ som vyšľaháme maslo s cukrom do peny, a vychladnutú krupicovú kašu som pridávame do maslovej hmoty po lyžičkách a dobre šľaháme.

Pridáme rum a vyšľaháme jednotný krém.

 

 

Krém rozdelíme na 2 rovnaké časti a dáme na 3 hodiny do chladničky.

Nakoniec zostavíme koláč.

Na podnos suložíme kakaový plát, natrieme ho horúcim lekvárom.

Na lekvár natrieme polovicu krému.

Na krém uložíme piškótový korpus.

Natrieme opäť lekvárom, na lekvár natrieme druhú polovicu krému.

A zakryjeme posledným kakaovým plátom.

Nakoniec celý koláč zaťažíme:

Na vrch položíme papier na pečenie, položíme naň dosku na krájanie a 4 kg múky.

Uložíme na noc do chladničky.

Potom ozdobíme polevou, alebo len práškovým cukrom.

Prajem vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay