plny-hrniec_transparent_negativ.png

Záhorácky zemiakový šalát!

Vynikajúci šalátik k rezeňom, fašírkam, alebo pečenému bôčiku. Na Záhorí ho určite dobre poznajú, ale keď som prišla bývať na stredné Slovensko, bola pre celú rodinu veľmi chutná novinka. Šalátik máme vždy pripravený v chladničke, je výborný aj ako rýchla a chutná večera.

Vynikajúci šalátik k rezeňom, fašírkam, alebo pečenému bôčiku.

 

 

Na Záhorí ho určite dobre poznajú, ale keď som prišla bývať na stredné Slovensko, bola pre celú rodinu veľmi chutná novinka.

Šalátik máme vždy pripravený v chladničke, je výborný aj ako rýchla a chutná večera.

Šalát skvele nahradí klasiku s majonézou, je ľahší a presvedčte sa, že aj chutnejší.

 

 

Delikatesu s názvom „šmykľavý šalát“ si rozhodne zamilujete!

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

1-2 kusy cibule

 

 

1 kopcovitá lyžica soli

2 lyžice oleja

3/4 šálky vody (asi 200 ml)

1-1,5 lyžica medu alebo 3 lyžice kr. cukor

 

 

6 lyžíc octu

Čierne a nové korenie celé, rasca celá

3 ks bobkového listu

Jarnú cibuľku na ozdobu

 

 

1 lyžica horčice

Postup:

Zemiaky v šupke si uvaríme ako klasicky.

Scedíme a necháme chvíľu vychladnúť.

 

 

Medzitým si pripravíme nálev.

Urobíme tak, že uvaríme vodu s medom (cukrom), octom a koreninami (môžeme pridať aj horčicové semienko).

Ešte teplé zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska.

 

 

Cibuľu si nakrájame, osolíme a polejeme trochou oleja.

Cibuľu pridáme k zemiakom.

Prelejeme horúcim nálevom, ak nechcete v šaláte koreniny, použite sitko.

 

 

Hneď prikryjeme, vďaka čomu cibuľka krásne zmäkne a spolu so zemiakmi krásne nasiakne zálievkou.

Po vychladnutí pridáme lyžicu horčice.

Ešte raz dobvre premiešame.

 

 

Môžeme ozdobiť jarnou cibuľkou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes