plny-hrniec_transparent_negativ.png

ZÁHORÁCKA VIANOČNÁ kapustnica podľa 100 rokov starého receptu: Kto ju ochutnal, žiaden iný recept nehľadá!

Za mňa je to najlepší recept na kapustnicu.

 

 

 

Je veľmi dôležité pripraviť ju deň vopred, vtedy chutí najlepšie.

Pomer surovín si je treba upraviť podľa toho, koľko porcií potrebujete.

Potrebujeme (na 4-5 porcií):

300 g kyslej kapusty

150 g bravčovej krkovičky

200 g údeného bravčového kolena

200 g údenej klobásy

100 g cibule

5 strúčikov cesnaku

Soľ

Mleté čierne korenie

Mletá sladká paprika

1,2 l vody

0,5 dl masti

50 g oravskej slaniny

300 g zemiakov

 

 

10 g sušených dubákov

50 g sušených sliviek

120 g pochúťkovej smotany

2 babkové listy

Nové korenie celé

Potrebujeme:

 

 

Na túto kapustnicu je potrebné použiť naozaj kvalitnú kapustu.

Ja používam vždy svoju kapustu zo suda.

 

 

Bravčové mäso (oba druhy) dáme variť, vodu mierne osolíme.

Pridáme bobkový list a celé čierne korenie.

Keď je mäso uvarené, vývar scedíme a necháme si ho.

 

 

Mäso vykostíme a odložíme bokom.

Oravskú slaninku nakrájame, opečieme na panvicu.

Pridáme nakrajanú cibuľku.

 

 

Orestujeme, pridáme mletú červenú papriku a zalejeme vývarom z mäsa.

Pridáme očistenú, umytú a nakrájanú kapustu a dáme variť do „polievky“.

 

 

Pridáme klobásu vcelku, sušené dubáky a zemiaky nakrájané na malé kocky.

Pridáme cesnak a necháme variť.

 

 

Keď je klobása uvarená, vytiahneme ju, nakrájame a vložíme naspäť do kapustnice.

K uvareným zemiakom pridáme sušené slivky.

Pridáme aj bravčové koleno a ostatné mäso.

 

 

Necháme prevrieť, dochutíme soľou a korením.

Hotovú polievku necháme deň odležať a podávame so smotanou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes