Za mňa je to najlepší recept na kapustnicu.
Je veľmi dôležité pripraviť ju deň vopred, vtedy chutí najlepšie.
Pomer surovín si je treba upraviť podľa toho, koľko porcií potrebujete.
Potrebujeme (na 4-5 porcií):
300 g kyslej kapusty
150 g bravčovej krkovičky
200 g údeného bravčového kolena
200 g údenej klobásy
100 g cibule
5 strúčikov cesnaku
Soľ
Mleté čierne korenie
Mletá sladká paprika
1,2 l vody
0,5 dl masti
50 g oravskej slaniny
300 g zemiakov
10 g sušených dubákov
50 g sušených sliviek
120 g pochúťkovej smotany
2 babkové listy
Nové korenie celé
Potrebujeme:
Na túto kapustnicu je potrebné použiť naozaj kvalitnú kapustu.
Ja používam vždy svoju kapustu zo suda.
Bravčové mäso (oba druhy) dáme variť, vodu mierne osolíme.
Pridáme bobkový list a celé čierne korenie.
Keď je mäso uvarené, vývar scedíme a necháme si ho.
Mäso vykostíme a odložíme bokom.
Oravskú slaninku nakrájame, opečieme na panvicu.
Pridáme nakrajanú cibuľku.
Orestujeme, pridáme mletú červenú papriku a zalejeme vývarom z mäsa.
Pridáme očistenú, umytú a nakrájanú kapustu a dáme variť do „polievky“.
Pridáme klobásu vcelku, sušené dubáky a zemiaky nakrájané na malé kocky.
Pridáme cesnak a necháme variť.
Keď je klobása uvarená, vytiahneme ju, nakrájame a vložíme naspäť do kapustnice.
K uvareným zemiakom pridáme sušené slivky.
Pridáme aj bravčové koleno a ostatné mäso.
Necháme prevrieť, dochutíme soľou a korením.
Hotovú polievku necháme deň odležať a podávame so smotanou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)