Zabudnutý zázrak z babičkinej záhrady. Znižuje cukor, cholesterol aj tlak!

V poslednej dobe sa tento zázrak opäť teší obľube. A právom!

Určite ste už aj vy počuli o moruši. Hoci v minulosti patrila v veľmi obľúbenému ovociu, časom ju vytlačili iní „konkurenti“. Našťastie si k nej ľudia hľadajú opäť cestu a podľa všetkého robia veľmi dobre!

Do Európy sa moruša rozšírila pravdepodobne z Číny. Za posledné roky sa zabudlo predovšetkým na jej výživné a zdravotné účinky, keďže sa vysádzala najmä v parkoch a pozdĺž ciest. Ešte predtým však zdobila záhrady našich babičiek, preto ak máte možnosť, skúste ich zvyk oprášiť a vysaďte si ju doma aj vy. Moruša totiž nie je náročná na pestovanie.

Moruša_čierna_(dozrievajúce_plody)

Rastlina plná zdravia

Sladké plody moruše sú tmavo fialovej alebo bielej farby, obsahujú 78% vody, 18% prírodného cukru, 22% sušiny a zvyšok tvoria organické kyseliny, pektíny, betakarotén, vitamíny skupiny B, C a E, stopové prvky, esenciálne látky, bielkoviny a stráviteľná vláknina.

Najmä tradičná čínska medicína využíva ohromné zdravotné vlastnosti moruše plynúce vysokého obsahu vitamínu C a železa, ktoré sú dôležité pri liečbe vysokého krvného tlaku.

Moruša tiež pomáha pri slabosti, únave a zlepšuje kvalitu spánku. Je prospešná pre diabetikov, nakoľko moranolín má schopnosť spomaliť vstrebávanie sacharidov. Už zo 100 gramov moruší získate až 23 % odporúčanej dennej dávky železa.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ďalšie zdravotné prínosy moruše:

  • pôsobia antibakteriálne,
  • močopudne,
  • zbavujú telo hlienov,
  • znižujú horúčku,
  • zmierňujú kašeľ i bolesť hrdla,
  • upokojujú horné dýchacie cesty,
  • podporujú činnosť imunitného systému.

V ázisjkých kultúrach je veľmi obľúbený čaj z listov moruše bielej, ktoré obsahujú zdravé flavonoidy a je vhdoný pre deti aj starších ľudí.

Morušu využijete aj v kuchyni – využíva sa napríklad nad výrobu džemov, kompótov, sirupu či muštu. Sušené sú moruše dokonca ešte sladšie ako čerstvé a preto sa využívajú ako sladidlo.

Možností využitia moruše je neúrekom, my vám dnes ukážeme, ako si z nej pripraviť vynikajúci, chutný a zdravý morušovo-citrónový džem.

Morušovo-citrónový džem

Potrebujeme

500 g moruše čiernej

3 ks citrónov

150 g kryštálového cukru

1 dl vody

 

Postup prípravy

1. Aby sme dosiahli čo najlepšie vylúhovanie a premiešanie chutí oboch druhov ovocia, morušu umyte a nechajte odkvapkať. Následne ju naukladajte do misy po vrstvách striedavo s vrstvami kôry zbavených dvoch citrónov.

2. Množstvo cukru taktiež rozdeľte a sypte po vrstvách na ovocie, z tretieho citróna použijeme len vytlačenú šťavu, zmiešame ju s 1 dcl chladnej vody a polejeme ňou ovocie. Všetko opatrne premiešame, zakryjeme papierom a necháme 24 hodín v chladničke v sklenenej mise.

3. Zmes na druhý deň prelejeme do hrnca a necháme variť asi 10 minút. Potom mixujeme ponorným mixérom až kým zmes nezhustne, ale ovocie zostane v menších kúskoch.

4. Nasleduje tzv. rajničkový systém, s ktorým je možné zavárať bez chémie. Do rajničky naberačkou naberieme zakaždým malé množstvo zmesi a varíme ho neustále miešajúc vareškou, až kým sa pekne zredukuje a po prejdení vareškou po dne rajnice bude počuť škvarenie, syčanie hustého džemu. Cestička vytvorená vareškou by sa mala len veľmi pomaly spájať.
Každú takto hotovú dávku zlievame do jedného hrnca, až kým sa minie celá zmes a džem v tomto hrnci ešte raz necháme prejsť varom a okamžite napĺňame vyvarené poháriky.

5. Uzavrieme viečkom a prevrátime hore dnom asi na 10 minút. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

morusovo-citronovy_dzem