Zabudnite na tatárku, majonézu či kečup: 10 domácich omáčok, ktoré pripravíte za pár minút!

Domáce omáčky na 10 spôsobov. Vynikajúca chuť, rýchla príprava a žiadna chémia, farbivá ani konzervanty.

Ak nemáte radi majonézu, kečup alebo tatársku omáčku, alebo chcete jednoducho vyskúšať niečo zdravšie, tieto domáce recepty určite oceníte. Fantastické omáčky na najrôznejšie spôsoby pripravíte skutočne rýchlo, jednoducho a tie z obchodu sa im nemôžu ani z ďaleka rovnať. Neváhajte a vyskúšajte ich, nebudete ľutovať!

Omáčky sú vhodné na cestoviny, k mäsu, do šalátov alebo ku slaným chuťovkám!

Luxusná paradajková omáčka na cestoviny

1 väčšiu cibuľu nakrájame nadrobno, pridáme 3 strúčiky pretlačeného cesnaku a túto zmes orestujeme na olivovom oleji. Na panvicu pridáme 1 lyžičku sušeného oregana a 800 g paradajkového pyré. Do tejto zmesi vmiešame 1 lyžicu paradajkového pretlaku, 1 lyžicu cukru a zmes dusíme 15 minút pod pokrievkou. Nakoniec pridáme 4 olúpané a nadrobno nakrájané čerstvé paradajky, soľ, čierne korenie a sušenú bazalku.

Španielská paradajková Salsa

Do mixéra vložíme 15 olúpaných cherry paradajok, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžicu nasekanej zelenej cibuľky a nejamno nasekaný kôpor. Všetky prísady rozmixujeme a nakoniec pridáme 1 lyžičku balsamica, 1 lyžicu paradajkového pretlaku, 1 lyžicu olivového oleja, soľ a korenie. Premiešame a podávame ako dip k slaným pochúťkam.

...

Domáce pesto

Hrsť lístkov čerstvej bazalky vložíme do mixéra, pridáme dva strúčiky cesnaku, 50 g parmezánu, 3 lyžice píniových orieškov a 100 ml olivového oleja. Rozmixujeme a dochutíme soľou a korením.

Populárna sladko-kyslá omáčka

1 lyžičku kukuričnej múky necháme rozpustiť v 4 lyžiciach vody po dobu jednej hodiny. V samostatnej miske zmiešame 1,5 lyžice kryštálového cukru s 2 lyžicami octu, 1 lyžicou paradajkového pretlaku, 1 lyžicou sójou omáčky a 3 lyžicami pomarančového džúsu. Obe zmesi spojíme, preložíme na plameň a privedieme do varu. Horúcu omáčku podávame k mäsu.

Namiesto majonézy či tatárskej – vynaakjúca omáčka do zeleninových šalátov

Do uzatvárateľnej nádoby nalejeme 3 lyžice olivového oleja, 2 lyžice balsamica, 1 pretlačený strúčik cesnaku, soľ a korenie. Nádobu zatvoríme a dôkladne pretrepeme. Hotovú omáčku vmiešame do šalátu.

Omáčka ku grilovaným pochúťkam

Väčšiu cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na masle dozaltista. Pridáme 200 ml paradajkového pyré a 1/3 šálky vody. Do tejto zmesi vmiešame 2 lyžice medu, 2 lyžice citrónovej šťavy, soľ a čierne korenie podľa chuti. Zmes preložíme na plameň a varíme na miernom ohni po dobu 10 minút. Podávame ku grilovaným pochúťkam.

Jednoduchý Bešamel

Na panvici rozpustíme 1 lyžicu masla. Pridáme 1 lyžicu hladkej múky a rozmiešame. Postupne, za stáleho miešania pridávame tenkým prúdom 1 a ½ šálky mlieka. Varíme po dobu 10 minút. Nakoniec pridáme soľ, korenie a môžeme pre chuť nastrúhať aj trochu muškátového orieška.

Alternatíva k majonéze s horčicou, parmezánom a olivovým olejom

V miske zmiešame 1 lyžicu horčice, vaječný žĺtok a štipku soli. Začneme šľahať a počas šľahania tenkým prúdom prilievame 150 ml olivového oleja. Do zmesi pridáme 1 lyžicu citrónovej šťavy, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 50 g strúhaného parmezánu, soľ, korenie a ušľaháme do jednotnej krémovej zmesi. Podávame namiesto majonézy.

Grécke Tzatziki

Dve stredne veľké čerstvé uhorky umyjeme a nastrúhame najemno. Necháme chvíľu odležať a potom odstránime prebytočnú šťavu. K uhorkáme pridáme 2 strúčiky pretlačeného cesnaku, 20 g najemno nasekaného kôpru, 500 g bieleho jogurtu, 2 lyžice olivového oleja a 1 lyžicu vínneho octu. Dôkladne premiešame a na záver ochutíme soľou a korením.

Syrová omáčka

200 g smotanového syra (jemného tvarohu alebo pomazánkového masla) zmiešame s 10 ml rastlinného oleja, 200 ml sladkej smotany a preložíme na plameň. Privedieme do varu, potom znížime teplotu na minimum, pridáme soľ, korenie a 50 g nastrúhaného tvrdého syra.