Zabudnite na nudné šaláty: 9 najlepších receptov, s ktorými premeníte obyčajnú kapustu na najlepšie jedlo dňa!

571 0

Kapusta – zelenina, ktorú doma hádam každý. Výborná na zeleninové šaláty a ľahké prílohy. Hoci však obsahuje minimum kalórií, mnohí ju nemajú príliš v obľube, pretože jej chuť je pomerne nevýrazná. Dá sa kapusta pripraviť tak, aby z nej bolo najchutnejšie jedlo dňa? Vyskúšajte tieto recepty a garantujeme vám, že na týchto dobrotách si pochutnajú aj „kapustoví skeptici“! :-)

Plnená kapustová bábovka

Potrebujeme:

500 g mletého bravčového mäsa

200 g uvarenej ryže

1 cibuľu

Listy hlávkovej kapusty

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

200 g kyslej smotany

250 g paradajkového pretlaku zmiešaného s vodou

Soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Vonkajšie listy kapusty odstránime a potom listy, ktoré použijeme oddelíme a chvíľu povaríme v slanej vode, aby zmäkli. Formu na babávku si môžeme vymastiť trochou oleja a do vnútra po celej ploche rozložíme listy – formu listami vystelieme, okraje listov môžu presahovať z formy, neskôr ich jednoducho preložíme cez náplň.

Mrkvu nastrúhame, cibuľku nakrájame nadrobno, oba druhy zeleniny zalejeme pretlakom rozmiešaným s vodou a povaríme asi 5 minút na panvici. Potom túto zmes zmiešame s mäsom a ryžou a kyslou smotanou. Touto zmesou jednoducho naplníme bábovkovú formu.

Vrch prekryjeme prevísajúcimi kúskami kapustových listov, prípadne môžeme použiť ďalšie listy, aby sme povrch prekryli.

Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 1 hodinu. Recept aj s fotopostupom nájdete TU.

Falošné rezne z kapusty

Kapusta, vajcia a strúhanka: To je všetko, čo potrebujete na prípravu skvelého jedla!

Potrebujeme:

1 hlávku kapusty

3 vajcia

Strúhanku

Slnečnicový olej na vyprážanie

Postup:

Základ prípravy kapusty je správne ju nakrájať. Hlúb neodstraňujte ako pri príprave dusenej kapusty, pretože listy sa rozpadnú – odstráňte len okrajovú vonkajšiu časť hlúbu a potom kapustu prekrojte na polovicu a nakrájate na mesiačiky.

Kapustu vložíme do vody a varíme približne 5 minút (vodu na varenie kapusty môžete osoliť). Odstránime vodu a necháme mierne vychladnúť.

Vajcia rozšľaháme (môžeme ochutiť soľou a korením). Do samostatnej misky nasypeme strúhanku. Každý kúsok kapusty obalíme najskôr vo vajíčku a potom v strúhanky a potom opäť vo vajíčkach a v strúhanke. Vypražíme na oleji zo všetkých strán dozlatista.

Podávajte s obľúbenou omáčkou. Podľa chuti môžete pridať bylinky, korenie alebo syr. Recept aj s fotopostom nájdete TU.

Neskutočne dobrá kapusta zo Záhoria

Potrebujeme:

500 g kyslej kapusty

1 a 1/2 lyžice kr. cukru

1 väčšiu cibuľu nakrájanú nadrobno

2 lyžice bravčovej masti

Postup:

Ja používam domácu sudovú kapustu, ale môžete použiť aj kupovanú. Kapustu vyžmýkame a na pracovnej doske nakrájame nadrobno. My máme doma radi poriadne kyslú kapustu, ale podľa chuti môžete pokojne prepláchnuť vodou.

Na panvici s hrubým dnom rozpustíme cukor. Keď má zlatistú farbu, pridáme masť, premiešame a necháme rozpustiť. Keď je masť rozohriata, pridáme cibuľku a opražíme. Pridáme kyslú kapustu, chvíľu restujeme a potom podlejeme horúcou vodou tak, aby voda siahala nad kapustu.

Keď voda začne vrieť, kapustu prikryjeme pokrievkou a na slabšom plameni varíme, kým nie je kapusta celkom mäkká (cca 30 minút). Potom pokrievku zložíme a necháme vodu odpariť (nie však úplne, trochu šťavy necháme v kapuste, je ešte lepšia).

Podávame s mäskom podľa chuti, ja ju však papám aj samú, je skutočne výborná!

Chrumkavá kapusta na plechu

Potrebujeme:

1 kapustu

3 lyžice olivového oleja

Soľ a čierne mleté korenie

1 lyžičku celej rasce

Postup:

Z kapusty odstránime spodnú časť a nakrájame ju na prúžky. Na plech na pečenie nalejeme trochu oleja a potom po oleji prejdeme prúžkami kapusty z oboch strán. Nakoniec na pustu nalejeme ešte trochu oleja, keďže zelenina ho okamžite absorbuje.

Každý kúsok posypeme soľou, korením a rascou alebo feniklom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 40-45 minút. Servírujeme ako prílohu. Video postup nájdete TU.

Plnená čínska kapusta

Potrebujeme:

1 väčšiu hlávku čínskej kapusty

300-400 g mletého morčacieho mäsa (príp. iné mäso)

80 g varenej ryže

Čerstvé bylinky nasekané nadrobno (petržlenová vňať, kôpor, zelená cibuľka)

2 lyžice mlieka

1 cibuľu

Soľ a čierne korenie

Na restovanú zeleninu:

1 cibuľu

1 mrkvu

1 červenú papriku

2 paradajky (môžeme ich olúpať alebo

1-2 strúčiky cesnaku

1 lyžicu petržlenovej vňate

Soľ, čierne mleté korenie, sladkú papriku

Rastlinný olej

Postup:

Morčacie mäso zmiešame s cibuľou nakrájanou nadrobno. Pridáme varenú ryžu, nasekané bylinky a dochutíme soľou a korením.

Všetko dôkladne premiešame a pridáme mlieko.

Pripravíme si zeleninu na náplň. Cibuľu, papriku a paradajku nakrájame nadrobno, mrkvu postrúhame.

Na troche rastlinného oleja opražíme cibuľku, pridáme mrkvu, papriku, paradajku a pretlačený cesnak. Nakoniec pridáme aj bylinky, ochutíme soľou a korením a všetko spolu orestujeme na panvici.

Čínsku kapustu rozdelíme na jednotlivé listy, ktoré budeme plniť.

Listy vložíme do hrnca, zalejeme vriacou a počkáme 5 minút. Potom vodu scedíme a listy vyberieme a necháme chvíľu vyschnúť.

Na každý list navrstvíme menšie množstvo náplne a zrolujeme. Ak je kapustný list naspodu stále príliš tvrdý, môžeme ho trochu rozklepať klasickým kladivkom na mäso.

Plnené listy preložíme do misy, na vrch navrstvíme restovanú zeleninu, podlejeme vodou a prikryjeme pokrievkou. Privedieme do varu, potom znížime teplotu a varíme 30-40 do mäkka.

Jedlo je pripravené. Môžeme preliať obľúbeným dressingom.

Jemné placky z kapusty a kefíru

Potrebujeme:

300-400 g hlávkovej kapusty nakrájanej nadrobno

200 ml kefíru alebo redšieho bieleho jogurtu

1 vajce

1 menšiu cibuľu

3-5 lyžice hladkej múky

Rastlinný olej

1/3 lyžičky prášku do pečiva

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Krájanú kapustu osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame. Necháme chvíľu stáť boko, aby zmäkla a pustila trochu šťavy.

Cibuľu očistíme a nastrúhame na strúhadle. K cibuľke pridáme kapustu, kefír, vajce, múku, prášok do pečiva a premiešame.

Cesto by malo mať konzistenciu hustej smotany – podľa potreby môžeme pridať ďalšiu múku.

Na panvici rozpálime olej a z cesta formujeme jednotlivé placky, ktoré vyprážame dozlatista.

Kapustový pekáč so syrom a vajíčkom

Potrebujeme:

1 kapustu

1 cibuľu

3-4 vajcia

2 lyžice paradajkového pretlaku

100 g bieleho jogurtu

Štipku soli

Štipku čierneho korenia

150 g šunky nakrájanej na kocky

Voliteľné: 5 lyžíc chlebových krutónov

Postup:

Kapustu nakrájame nadrobno. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu, pridáme soľ a varíme 7-10 minút.

Na panvicu rozpálime trochu oleja a krátko orestujeme cibuľu spolu so šunkou.

Vajcia rozšľaháme so soľou a v samostatnej miske zmiešame jogurt s paradajkovým pretlakom. Ochutíme soľou a korením.

Uvarenú kapustu zmiešame s restovanou cibuľkou a šunkou.

Formu na pečenie vymastíme trochou oleja. Na dno navrstvíme ½ kapusty a zalejeme 1/2 paradajkovej omáčky a ½ rozšľahaných vajec. Potom nasleduje opäť vrstva kapusty, pretlaku a vajec.

Vrch môžeme posypať chlebovými krutónmi, aby bola vrchná vrstva chrumkavejšia.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 35-40 minút.

Kapustový koláč z kefírového cestíčka

Potrebujeme:

350 g kapusty

200 g kefíru alebo bieleho jogurtu

1 lyžičku prášku do pečiva

2 lyžice oleja

140 g hladkej múky

Čerstvé bylinky podľa chuti

½ lyžičky celej rasce

Sezam na posypanie

Postup:

Kapustu nakrájame nadrobno a osolíme. Kefír vymiešame s múkou, práškom do pečiva a vymiešame hladké cesto. Cesto vložíme na na chvíľu odležať do chladničky.

Na panvici osmažíme kapustu na troche oleja. Pridáme rascu, čierne korenie a dusíme približne 5 minút. S mladou mäkkou kapustou môžete pracovať aj bez toho, aby ste ju dusili, stačí ju len nasoliť a okoreniť. Dusená kapusta však podľa mňa chutí lepšie.

Cesto rozdelíme na polovicu. Pripravíme si formu na pečenie, ktorú vymastíme olejom. Na dno navrstvíme jednu polovicu cesta. Na cesto navrstvíme náplň, prikryjeme druhou časťou cesta a posypeme sezamom. Popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 20-30 minút.

Kapusta v syrovom cestíčku

Potrebujeme:

1 hlávku kapusty (cca 700 g)

100 g hladkej múky

100 g sladkej smotany

400 g tvrdého syra nakrájaného na tenké plátky

2 vajcia

100 g strúhanky

Soľ a čierne mleté korenie

Postup:

Základ prípravy kapusty je správne ju nakrájať. Hlúb neodstraňujte ako pri príprave dusenej kapusty, pretože listy sa rozpadnú – odstráňte len okrajovú vonkajšiu časť hlúbu a potom kapustu prekrojte na polovicu a nakrájate na mesiačiky.

Kapustu vložíme do osolenej vody a varíme približne 5 minút (čím je kapusta staršia, tým dlhšie varíme, aby dostatočne zmäkla). Odstránime vodu a necháme mierne vychladnúť.

Každý kúsok kapusty zabalíme do plátku syra – zabalíme ako do obálky.

Vajcia zmiešame so smotanou, soľou a korením.

Každú „obálku“ obalíme najskôr v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke. Môžeme zopakovať obalenie vo vajíčku a strúhanke.

Vyprážame v rastlinnom oleji dozlatista.

Témy:


Pridajte svoj komentár