Cestoviny sú skvelou voľbou na rýchly obed alebo večeru pre celú rodinu. Ak vám už došli nápady na skvelé omáčky, prinášame vám skvelé tipy na domáce syrové omáčky, ktoré zvládnete pripraviť za niekoľko minút.
Syrová omáčka s maslom a bazalkou
Potrebujeme:
2 lyžice hladkej múky
1 šálku mlieka
50 g masla
Rastliný olej
Soľ a korenie podľa chuti
200 g strúhaného syra (môžeme použiť dva druhy syra)
Rascu, sušenú bazalku, alebo iné korenie či bylinky podľa chuti – voliteľné
Postup:
Na panvici zahrejeme olej, pridáme múku a osmažíme dozlatista. Prilejeme mlieko a za stáleho miešania privedieme do varu. Potom do zmesi pridáme syr, soľ, korenie, maslo a varíme na miernom plameni, kým sa syr a maslo nerozpustia. Omáčkou prelejeme cestoviny, prípadne môžeme cestoviny zamiešať do omáčky na panvici.
Najrýchlejšia syrová omáčka s hubami
Potrebujeme:
500 g čerstvých húb
2 lyžice haldkej múky
Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
1 smotanu na šľahanie 33%
100 g syra
Postup:
Huby očistíme, nakrájame, preložíme na panvicu a pridáme vodu. Osolíme a varíme bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí.
Potom zalejmeme šľahčkou v ktorej rozmiešame 2 lyžice múky. Niekoľko minút varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne. Nakoniec do zmesi vmiešame nastrúhaný syr.
Môžeme dochutiť soľou a koreninami. To je všetko, omáčka je hotová. Na tanieri ju môžeme posypať petržlenovou vňaťou.
Syrová omáčka s cesnakom – na cestoviny aj k mäsku
Potrebujeme:
2 lyžice masla
1 lyžicu pretlačeného cesnaku
2 lyžice múky
1/2 šálky kuracieho vývaru
1 šálky sladkej smotany – ja som použila 33%, ale môžete aj smotanu na varenie
¼ šálky strúhaného syra – ideálne parmezánu
60 g smotanového syra (môžeme nahradiť syrokrémom)
1 lyžičku soli
¼ lyžičky čierneho korenia
Postup:
Na panvici rozpustíme maslo a pridáme cesnak. Varíme, kým cesnak nezačne rozvoniavať (asi 3 minúty), nenechajte ho však zhnednúť. Potom pridáme múku a za stáleho miešania varíme asi 1 minútu. Pomaly pridávame kurací vývar, soľ, korenie a varíme asi 5 minút. Potom pridáme smotanový syr, smotanu a dôkladne premiešame, aby sa všetky prísady spojili. Podávame k mäsu, na cestoviny, alebo do šalátov.
Rýchla omáčka z bambina
Potrebujeme:
1/2 bal. cestovín
200 g kvalitnej šunky
1 cibuľu
1 bambino v črievku
1 kocku taveného syra so šunkovou príchuťou
150 ml mlieka
Olej
Postup:
Cestoviny uvaríme a potom secedíme, ako zvyčajne. Na panvici si na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku a po chvíli pridáme aj nakrájanú šunku. Pridáme aj tavené syry a keď sa rozpustia, vmiešame do zmesi mlieko – dôkladne rozmiešame. Potom omáčku jednoducho zmiešame s cestovinami a môžeme dochutiť soľou a koreninami – syry aj šunka sú zvyčajne dosť slané, takže ja už nedochucujem, ale je to na vás!
Jemný syrová omáčka so špenátom
Potrebujeme:
200 g listového špenátu umytého a nakrájaného nadrobno
500 g kuracích pŕs nakrájaných nadrobno – voliteľné
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
Olej
Na syrovú omáčku:
50 g masla
2 lyžice hladkej múky
250 ml mlieka
1 krabičku Syrokrému (alebo iný smotanový tavený syr)
100 g strúhaného tvrdého syra
200 ml sladkej smotany
Soľ, čierne mleté korenie, čierne mleté korenie
Postup:
Kuracie mäso osolíme a okoreníme a opražíme na oleji tak, aby sa mäso „zatiahlo“.
K mäsku pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a necháme spolu chvíľu restovať na miernom plameni.
Na panvicu pridáme špenát spolu s pretlačeným cesnakom, prikryjeme pokrievkou a dusíme, kým špenát nezmäkne a mäso nebude hotové.
Medzitým si na inej panvici pripravíme samotnú syrovú omáčku. Maslo necháme rozpustiť, pridáme múku a za stáleho miešania varíme, kým sa múka s maslom nespojí. Pridáme mlieko, oba druhy syra a miešame, kým sa syr nerozpustí. Ochutíme soľou, korením, muškátovým orechom a nakoniec pridáme smotanu a necháme krátko prevariť. Potom jednoducho spojíme s mäsovo-špenátovou zmesou.
Podávame k cestovinám alebo inej prílohe.
Poznámka: Omáčka chutí vynikajúco aj bez mäsa, stačí, ak šepenát jednoducho pridáte do smotanovo-syrovej zmesi a necháte zmäknúť.
Syrová s kuracím mäskom
Potrebujeme:
2-3 kúsky kuracích pŕs
200 g smotanového syra
1 šálku kuracieho vývaru (prípadne 1 ks slepačieho bujónu)
1 šálku sterilizovaných húb
1 paradajku
Špetku pálivej papriky alebo chilli (ak nemáte radi pikantné, môžete nahradiť sladkou paprikou)
150 ml mlieka
Soľ a korenie podľa chuti
Trochu oleja
Čerstvú petržlenovú vňať
Postup:
Kuracie prsia umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Kuracie kúsky ochutíme soľou a korením. Rajčinu umyjeme a nakrájame nadrobno.
Pripravíme si panvicu na ktorej rozpálime trochu rastlinného oleja a potom orestujeme kuracie kúsky dozlatista. K mäsu pridáme syr, paradajku, mlieko, huby, petržlenovú vňať a kurací vývar (prípadne bujón rozpustený v troche vody). Všetko spolu necháme chvíľu variť. Omáčku dochutíme soľou a korením a môžeme podávať.