Zabudnite na drahé potraviny, obyčajné ovsené vločky sú hotový zázrak: 17 top receptov, ktoré dajú do poriadku postavu aj zdravie!

2861 0

Stačí malá zmena vo vašom jedálničku a podarí sa vám zhodiť kilogramy navyše, zlepší sa vám trávenie, upraví cholesterol, hladinu cukru v krvi a zlepší sa aj celkové zdravie. Stačí ich pomlieť alebo nechať krátko napučať v teplej vode a máte perfektnú náhrad klasickej múky.

Čo dokážu?

  • predchádzajú zápche,
  • prospievajú zraku (obsahujú luteín),
  • na živiny najbohatšia obilnina,
  • stimuluje metabolizmus (ideálna voľba na raňajky),
  • obsahujú vitamíny skupiny B, železo, vápnik a fosfor,
  • optimalizujú činnosť tenkého čreva,
  • zasýtia a energiu uvoľňujú postupne, pomôže vám schudnúť zdravo,
  • znižujú riziko srdcovo-cievnych chorôb, posilňujú srdce a cievy,
  • tlmia zvýšenú činnosť štítnej žľazy,
  • znižujú cholesterol,
  • prevencia cukrovky, stabilizujú hladinu cukru v krvi,
  • sú veľmi nápomocné ak beriete antibiotiká, najmä vďaka vitamínom skupiny B,
  • prevencia rakoviny tráviaceho traktu.

Toto dokážu s vašim telom

Lepšia pokožka

Vločky sú ideálne na liečbu zápalových stavov, ako je ekzém, akné a tiež podporujú celkové zdravie a vitalitu zdravie pokožky. Jedinečné vlastnosti ovsených vločiek vyplývajú z prítomnosti širokého spektra vitamínov a stopových prvkov. Zinok pomáha pri čistení pokožky a odstraňovaní toxínov. Rovnako účinne zužujú póry a majú omladzujúci účinok. Železo je jedným z najdôležitejších prvkov výživy a udržiavania optimálnej hydratácie kožných buniek. Mangán odstraňuje opuchy a zápaly a takisto podporuje rýchle hojenie kože po ranách, modrinách, popáleninách a iných mikro-úrovniach. Horčík normalizuje krvný obeh a zabezpečuje hĺbkovú obnovu kožných buniek.

Budete mať vysnívané svaly

Jedna porcia alebo asi 8 polievkových lyžíc vločiek dodáva vášmu organizmu 15% odporúčaného denného množstva bielkovín. Nezabudnite na vitamín E, antioxidanty a glutamín, ktoré pomáhajú regenerovať svalové vlákna rýchlejšie.

Ochráni vaše telo pred chorobami

Ovsené vločky sú bohaté na antioxidanty.  Ti pomáhajú pri chorbách, zápaloch a vysokom krvnom tlaku. Obsahujú beta-glukán, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi. Ich účinok sa zvyšuje prítomnosťou vitamínu C. Nie je úplne náhodné, že raňajky často spájajú pomarančový džús s ovsenými vločkami.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Budete plní energie

Vločky sú bohaté na sacharidy a poskytujú viac energie pre vaše telo. Táto energia sa však uvoľňuje pomaly, postupne počas niekoľkých hodín.

Schudnete zdravo

Denná konzumácia ovsených vločiek pomáha zlepšovať metabolizmus a urýchľuje zdravý úbytok hmotnosti. Raňajky postavené na ovsených vločkách počas dlhšieho časového obdobia (aspoň 6 týždňov) nám umožňujú vyhnúť sa nadmernému príjmu kalórií.

Pomalé sacharidy obsiahnuté v tejto potravine umožňujú regulovať chuť do jedla a udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi. Živiny v nich nielen zrýchľujú náš metabolizmus, ale tiež zabraňujú hromadeniu tukov a toxínov v tele a zabraňujú prejedaniu.

Nižší cholesterol

Kyselina linolová pomáha znižovať hladinu triglyceridov a „zlého cholesterolu v krvi“. Tieto živiny „čistia“ zvyšky tuku zo stien tepien a chránia naše telo pred rozvojom takých vážnych ochorení, ako je ateroskleróza, infarkt a mŕtvica.

Nižšie riziko srdcových ochorení

Ovos je bohatý na dobré zdravé tuky a podporuje srdcové bunky a obehový systém. Vďaka antioxidantom sa pravdepodobnosť poškodenia steny krvných ciev voľnými výrazne radikálmi znižuje.

Tvarohové lievance bez múky a cukru

Potrebujeme (na dve porcie):

250 g jemného tvarohu

3 vajcia

1 PL medu

štipka sódy bikarbóny

2 lyžice najemno namletých ovsených vločiek (môžeme použiť aj špaldovú či obyčajnú múku, ale to už nebudú lievance bez múky :-))

1/2 škorice škorice

Maslo alebo kokosový olej na opekanie (ak máte kvalitnú panvicu napr. kameninovú, netreba žiaden tuk)

Postup:

Tvaroh zmixujeme s vajíčkami a medom.

Samostatne zmiešame múku, sódu, škoricu a pridáme k tvarohovej zmesi.

Cesto chvíľu necháme nakypriť a potom na panvici na masle alebo troške oleja opekáme lievance (asi 2 minútky z každej strany).

Na panvici môžete do cesta hodiť aj pár čučoriedok, alebo iné drobné ovocie.

0-minútové placky ako náhrada pečiva

10-minútové placky z ovsených vločiek namiesto pečiva

Potrebujeme:

150 g ovsených vločiek

125 g kyslej smotany

3 vajcia

Listy čerstvého zeleru

Soľ podľa chuti

Postup:

Ovsené vločky zmiešame s kyslou smotanou, vajíčkami, soľou a lyžičkou nasekaných zelerových lístkov (môžeme nahradiť petržlenovou vňaťou). Vymiešame jednotné cesto, z ktorého formujeme jednotlivé placky. Placky pečieme na suchej panvici z oboch strán.

10-minutni-zobeni-kruh-pecivo-1

10-minutni-zobeni-kruh-pecivo-2

10-minutni-zobeni-kruh-pecivo-3

10-minutni-zobeni-kruh-pecivo-4

Božská čoko-torta bez múky a cukru

Potrebujeme:

120 g ovsených vločiek – pomleté
200 g strúhaného kokosu
150 g nasekaných orechov (alebo zmesi náhrady mletých orechov) + trochu orechov na vysypanie formy
2 vajcia
3 lyžice medu
3 lyžíc kakaa
200 g masla – roztopeného
3 banány
1 jablko
2 lyžičky škorice
Kôru z jedného citróna

Na vrch:

Čokoládová poleva – čokoláda+maslo

Postup:

Cesto je veľmi jednoduché – banány rozmixujeme, pridáme citrónovú kôru, nastrúhané  jablko. Zmiešame  s ostatnými prísadami a vymiešame jednotné cesto. Do formy vyloženej papierom, alebo vymastenej a vysypanej kokosom si navrstvíme cesto.   Pečieme v rúre pri 180 stupňoch zhruba 50 minút (podľa toho akú máme formu – keď je väčšia forma a nižší koláčik pečieme kratšie, keď menšia tak dlhšie, aby sa cesto prepieklo).

Po upečení prelejeme čokoládou rozpustenou s trochou masla.

Na záver vrch polejeme medom alebo sirupom, prípadne posypeme cukrom.

Brokolicové placky

Vynikajúce brokolicové fašírky s ovsenými vločkami

Potrebujeme:

1 stredne veľkú brokolicu

2 vajcia

4 lyžice ovsenných vločiek

2 lyžice celozrnnej strúhanky

1 lyžicu sezamových semienok

2 lyžice tekvicových semieniek

2 lyžice slnečnicových semienok

1 zväzok petržlenu

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Brokolicu umyjeme, rozdelíme na menšie kúsky a veľmi krátko povaríme v slanej vode  (prípadne sparíme) aby brokolica trochu zmäkla. Potom okamžite zalejeme studenou vodou, aby sme okamžite zastavili proces varenia.

Semienka zmiešame a nasucho opražíme na panvici. Brokolicu preložíme do mixéra a rozmixujeme. V miske zmiešame rozmixovanú brokolicu, nasekanú petržlenovú vňať, vajcia, ovsené vločky, semienka, soľ a korenie. Nakoniec primiešame strúhanku tak, aby sme získali dobrú konzistenciu na tvarovanie karbonátok.

Z cesta tvarujeme jednotlivé fašírky, ktoré vyprážame na olivovom oleji z oboch strán dozlatista.

Prípadne môžete zvoliť aj pečenú verziu. Karbonátky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite olivovým olejom a pečte dozlatista pri teplote 180-190 stupňov. Fašírky počas pečenie obrátime, aby sa zapiekli dochrumkava aj z druhej strany.

Výborné muffinky bez múky, pripravené za minútku

Potrebujeme:

375 g polotučného tvarohu

1 banán

70 g zomletých alebo rozdrvených ovsených vločiek

50 g pomletých alebo rozdrvených vlašských orechov

Jahody

1 lyžicu medu

Vodu

Postup:

Na cesto si zmiešame oriešky s vločkami a medom. Postupne primiešavame vodu a miešame, kým sa všetky prísady nespoja.

Tvaroh rozmixujeme s banánom.

Formu na muffiny vyložíme košíkmi a vlejeme do nich cesto z orieškov a ovsených vločiek.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov len 10 minút. Pridáme tvarohovú náplň, uložíme kúsky jahôd a dáme zapiecť ešte na 15 minút. Muffiny necháme vyhladnúť a potom dáme do chladničky stuhnúť – sú výborné na raňajky aj počas dňa, ako sladký dezert.

Jabĺčka v škoricovom cestíčku

Potrebujeme:

2 jablká

2 vajcia

100 ml mlieka

4 lyžice mandľovej múky (namleté mandle, alebo aj namleté ovsené vločky)

2 lyžičky xylitolu (brezový cukor alebo iné sladidlo)

štipka škorice

2 lyžice masla na vyprážanie – ak máte panvicu s hrubým dnom, pokojne môžete smažiť aj úplne bez tuku)

Postup:

Ošúpeme jablká a nakrájame ich na 12 plátkov. Vajcia rozdelíme a bielky vyšľaháme do tuhého snehu. Žĺtky vymiešame s mliekom a 3 lyžicami múky – keď je zmes hladká, pridáme brezový cukor  škoricu. Do zmesi vmiešame sneh a plátky jabĺk obalíme v zvyšnej múke a následne v cestíčku. Zahrejte na panvici maslo a pečte z oboch strán dozlatista – približne 2 minúty z každej strany. Podávame s jemným tvarohom zmiešaným s medom alebo brezovým cukrom.

Citrónovo-tvarohové sušienky

1

Potrebujeme:

250 g nízkotučného tvarohu

100 g ovsených vločiek

1 stredne veľké jablko

1 banán

1 lyžičku medu

1 lyžicu citrónovej šťavy

Štipku soli

Postup:

Tvaroh zmiešame s merom a ovsenými vločkami, soľou a necháme odpočívať 30 minút.

Medzitým ošúpeme jablko a nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme citrónovú šťavu a banán popučený vidličkou a premiešame. Potom ovocnú zmes zmiešame s tvarohovou tak, aby sa všetky prísady premiešali a vzniklo jednotné cesto.

2

Rúru nastavíme na 180 stupňov. Plech vystelieme papierom na pečenie a z cesta formujeme mokrými rukami jednotlivé oválne tvary, ktoré ukladáme na plech v dostatočných rozopstupoch.

3

Pečieme 30 minút.

Jemné fašírky s vločkami

Jemné kuracie fašírky s ovsenými vločami

Potrebujeme:

Kuracie mleté mäso 500 g (ja som si nechala zomlieť chladené kuracie prsia)

1 vajce

½-¾ šálky ovsených vločiek

½ šálky mlieka

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Vajce rozšľaháme s mliekom a do tejto zmesi nasypeme ovsené vločky – necháme pôsobiť 20 minút. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak pretlačíme a pridáme k mletému mäsu. Okoreníme a osolíme a vmiešame aj zmes ovsených vločiek, mlieka a vajec.

Vymiešame homogénnu zmes, z ktorej formujeme jednotlivé fašírky a vyprážame na ich na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista. Ak je zmes príliš riedka pridáme viac ovsených vločiek. Podávame s prílohou podľa chuti a čerstvou zeleninou.

Rovnakým spôsobom nahradíte múku aj v bravčových fašírkach.

Zdravé palacinky z ovsených vločiek

Z týchto palaciniek nepriberiete: Naučte sa výborné palacinky bez múky, pripravené za minútku!

Potrebujeme (na 4 ks):

150 g ovsených vločiek

2 bielky (môžete použiť aj celé vajcia, ja používam len bielky)

200 ml mlieka

Med alebo iné sladidlo podľa chuti

Štipku soli

Postup:

Všetky prísady jednoducho vložíme do mixéra a rozmixujeme na hladkú hmotu. Cesto by malo mať takú konzistenciu, ako klasické cesto na palacinky. Podľa potreby teda môžete pridať vločky alebo mlieko. Z cesta potom jednoducho dávkujeme na rozpálenú panvicu cesto tak, aby nám vznikli tenšie palacinky. Opražíme z oboch strán dozlatista a podávame s prílohou, akú máte radi!

Syrové pagáče, z ktorých nepriberiete

Z týchto pagáčov nepriberiete: Naučte sa výborné syrové pagáčiky bez múky, pripravené za minútku!

Potrebujeme:

250 g tvarohu

3 vajcia

3 lyžice ovsenej múky (alebo vločiek zomletých najemno)

3 lyžice ovsených vločiek

1 lyžičku soli

150 g syru s nižším obsahom tuku

Postup:

Všetky prísady okrem syra zmiešame v miske a necháme 5 minút odstáť. Zo zmesi odoberáme po lyžičkách a hmotu navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme strúhaným syrom A vložíme do vyhratej rúry, kde pečieme, kým syr nie ej na povrchu zlatistý.

Zdravé muffiny z ovsených vločiek

Zdravé muffiny z ovsených vločiek

Potrebujeme:

3 šálky ovsených vločiek

3-4 lyžice medu

¾ šálky jablkového pyré

1 a ½ šálky mlieka

2 vajcia

2 lyžičky vanilkového extraktu (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)

1 lyžičku mletej škorice

½ lyžičky soli

2 lyžičky jedlej sódy

Olej alebo maslo na vymastenie formy na muffiny

Na posypanie:

Čučoriedky

Čokoládové hoblinky

Semienka

Orechy

Postup:

Rúru nastavíme na 175 stupňov a formu na muffiny vymažeme maslom alebo olejom. V miske vyšľaháme med s vajíčkami. Potom do zmesi pridáme jablkové pyré, mlieko, vanilku, soľ a škoricu. Do zmesi postupne pridávame aj vmiešame ovsené vločky spolu s jednou sódou. Dobre premiešame a necháme odpočívať 20 minút.

Potom cesto navrstvíme do 3/4 každého otvoru na mufiiny a posypeme podľa chuti (orechmi, čokoládou, čučoriedkami..).

Pečieme 30 minút, alebo kým povrch muffín nie je zlatistý.

 

Cheesecake trochu inak

Potrebujeme:

Korpus:

150 g pomletých ovsených vločiek

cca 100 g pomletých vlašských (alebo iných) orechov

5 lyžíc mlieka (pre zdravší variant použite sójové)

1 vajce

sladidlo podľa chuti (med, biely, hnedý alebo stéviový cukor, javorový sirup…)

Krém:

500 g mascarpone

150 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany

2 vajcia

150 g cukru (biely, hnedý alebo stéviový – množstvo závisí od toho, ako sladký chceme dezert mať)

citrónovú kôru (najlepšia je kôra z chemicky neošetreného citrónu, ak taký nezoženiete, dá sa kúpiť  kôra aj samostatne, jej chuť však nie je taká výrazná)

šťavu z citróna

Postup:

Rúru si dáme predhriať na 180°. Všetky suroviny potrebné na korpus starostlivo rozmiešame a rozotrieme na dno vymastenej alebo papierom vystlanej tortovej formy. Túto vrstvu necháme vo forme odstáť asi 10 minút.

Medzitým si pripravíme krém. Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme hladkú hmotu (môžeme si pomôcť mixérom). Krém vylejeme na spodnú vrstvu tortovej formy.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 až 30 minút. V závere pečenia je potrebné cheesecake kontrolovať. Keď získa na povrchu mierne zlatú farbu a konzistenciu zhruba ako želatína, dezert je hotový. Po vychladnutí ho dáme minimálne na hodinu do chladničky. Pred podávaním môžeme posypať škoricou alebo poliať horúcou ovocnou zmesou.

 

Témy:


Pridajte svoj komentár