Pri mrkve vám asi ako prvé napadne, že prospieva zdraviu očí.
To áno, ale má aj mnoho iných pozitívnych účinkov na naše zdravie. Obsahuje aj ďalšie vitamíny, ktoré vám pomôžu dostať sa do kondície.
Pokiaľ práve neobľubujete priamu konzumáciu mrkvy, urobte si čerstvú mrkvovú šťavu.
Mrkva obsahuje vitamíny A, B, C, D, E, H a K, draslík, horčík, zinok, železo, sodík, fosfor, vlákninu, vápnik, bielkoviny, sacharidy, kremík, síra a betakarotén.
Čo obsahuje?
Vitamíny A, B, C, D, E, H a K, triesloviny, flavonoidy, draslík, horčík, zinok, železo, sodík, fosfor, vlákninu, vápnik, bielkoviny, sacharidy, kremík, síra, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú a betakarotén.
Účinky mrkvy na zdravie
Mrkva je užitočná na zdravie skoro celého tela zvonka a aj zvnútra.
Účinne podporuje obranyschopnosť, prevencia civilizačných chorôb
Chráni pred voľnými radikálmi, prevencia vzniku rakoviny
Antiseptické a aj detoxikačné účinky
Podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie
Odstraňuje, eliminuje plynatosť, bolesti brucha
Posilňuje a prečisťuje srdcovo-cievny systém
Prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami (infark, mozgová príhoda, ischemická choroba srdca)
Eliminuje vysoký cholesterol a krvný tlak
Zlepšuje hojenie kože a kožných ochorení
Zabezpečuje pevnosť kostí a zubov, prevencia Osteoporózy
Zlepšuje kvalitu kože, vlasov a aj nechtov
Dodáva telu vitamín A, ktorý potrebujeme pre dobrý zrak
Močopudné účinky, reguluje vodu v tele
Prečisťuje a podporuje močové cesty a obličky
Eliminuje zápaly v močových cestách a tvorbu kameňov
Účinky na chudnutie
Mrkva je opäť ďalšia účinná zeleninová „pomôcka“ v boji s tukom. Mrkva má nízku kalorickú hodnotu a zároveň vyššiu nutričnú, teda obsahuje viac zdravých látok.
Na každodennú konzumáciu mrkvy by ste mali dbať, nie len pri chudnutí, ale mala by byť súčasťou Vášho jedálnička aj bežne.
Mrkva má všestranné využitie ako napríklad: džús z čerstvej mrkvy, šaláty, omáčky, smoothies nápoj aj príloha k mäsu.
Nezabúdajte, že najviac liečivých látok je v surovej mrkve.
Počas chudnutia konzumujte mrkvu aspoň 1 krát denne vo forme smoothies nápoja v kombinácií s inou zeleninou, alebo s ovocím.
Najlepšie recepty z mrkvy
Mrkva s cuketou a jogurtom
Potrebujeme:
300 g mrkvy
300 g cukety
2 lyžice hustého bieleho jogurtu
Vetvička tymiánu – alebo sušený tymián
2 strúčiky pretlačeného cesnaku
1/2 lyžičky mletej papriky
1/2 lyžičky soli
Šťava z polovice citróna
Štipka chilly
Olivový olej
Postup:
Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj cukety. Jogurt zmiešame s tymianom, cesnakom a všetkými ostatnými surovinami okrem oleja.
Pripravíme plech ľahko potretý olejom alebo vystlaný papierom na pečenie (ja zvyknem potierať aj papier trochou oleja). Mrkvu a cuketu zmiešame s ochuteným jogurtom a poriadne premiešame.
Pečieme na 200 stupňoch, cca 35 minút, do zlatej farby a do mäkka.
Medzitým asi po 15 minútach premiešame, pretože jogurt už sa vsiakne a pokvapkáme olivovým olejom.
Pečená mrkva na cesnaku
Potrebujeme:
1 kg mrkvy
2 menšie hlávky cesnaku
3 lyžičky sušeného oregana
3 lyžičky sušeného bazalky
8 lyžíc olivového oleja
Postup:
Mrkvu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s olejom, do ktorého sme pridali aj oregano, soľ a bazalku.
Pridáme aj cesnak, premiešame a všetko spolu preložíme na plech.
Prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov asi 35 minút. Potom fóliu odstránime a necháme zapiecť dochrumkava.
Pečená mrkva s paprikou
Potrebujeme:
600 g mrkvy
½ lyžičky sladkej papriky
50 ml olivového oleja
3-4 strúčiky cesnaku
1 lyžičku soli
Petržlen nasekaný nadrobno
Postup:
Mrkvu si očistíme, umyjeme a ak je hrubá, môžeme ju prekrojiť na polovicu, prípadne na štvrtinky.
Olej zmiešame so soľou, korením a pretlačeným cesnakom . Mrkvu dobre premiešame s korenistým olejom a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme asi 45 minút pri teplote 200 stupňov.
Odporúčam sem-tam premiešať a asi 10 minút pred dopečením odstrániť alobal a nechať zapiecť dochrumkava.
Ak je treba podlejte troškou vody, alebo pomastite ešte trochou oliváča. Posypte petržlenovou vňaťou a môžete si pochutnávať.
Sýty mrkvový šalát s vajíčkom – ideálny na večeru
Potrebujeme:
4 až 5 mrkiev
5 až 6 natvrdo uvarených vajec
2 až 3 strúčiky cesnaku
1 až 2 polievkové lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
štipka soli
bylinky podľa chuti
Voliteľné: dusená morčacia šunka nakrájaná nadrobno
Postup:
Mrkvu a vajcia si nastrúhame nahrubo. Pridáme smotanu alebo biely jogurt, pretlačený cesnak a osolíme podľa chuti. Pridáme bylinky a všetko dobre zamiešame.