plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zabudnite na drahé potraviny, obyčajná mrkva je hotový zázrak: 11 top príloh, ktoré dajú do poriadku postavu aj zdravie!

Pri mrkve vám asi ako prvé napadne, že prospieva zdraviu očí.

 

To áno, ale má aj mnoho iných pozitívnych účinkov na naše zdravie. Obsahuje aj ďalšie vitamíny, ktoré vám pomôžu dostať sa do kondície.

Pokiaľ práve neobľubujete priamu konzumáciu mrkvy, urobte si čerstvú mrkvovú šťavu.

Mrkva obsahuje vitamíny A, B, C, D, E, H a K, draslík, horčík, zinok, železo, sodík, fosfor, vlákninu, vápnik, bielkoviny, sacharidy, kremík, síra a betakarotén.

Čo obsahuje?

 

 

Vitamíny A, B, C, D, E, H a K, triesloviny, flavonoidy, draslík, horčík, zinok, železo, sodík, fosfor, vlákninu, vápnik, bielkoviny, sacharidy, kremík, síra, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú  a betakarotén.

Účinky mrkvy na zdravie

 

Mrkva je užitočná na zdravie skoro celého tela zvonka a aj zvnútra.

Účinne podporuje obranyschopnosť, prevencia civilizačných chorôb

Chráni pred voľnými radikálmi, prevencia vzniku rakoviny

Antiseptické a aj detoxikačné účinky

Podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie

Odstraňuje, eliminuje plynatosť, bolesti brucha

Posilňuje a prečisťuje srdcovo-cievny systém

Prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami (infark, mozgová príhoda, ischemická choroba srdca)

Eliminuje vysoký cholesterol a krvný tlak

Zlepšuje hojenie kože a kožných ochorení

Zabezpečuje pevnosť kostí a zubov, prevencia Osteoporózy

Zlepšuje kvalitu kože, vlasov a aj nechtov

Dodáva telu vitamín A, ktorý potrebujeme pre dobrý zrak

Močopudné účinky, reguluje vodu v tele

Prečisťuje a podporuje močové cesty a obličky

Eliminuje zápaly v močových cestách a tvorbu kameňov

Účinky na chudnutie

 

Mrkva je opäť ďalšia účinná zeleninová „pomôcka“ v boji s tukom. Mrkva má nízku kalorickú hodnotu a zároveň vyššiu nutričnú, teda obsahuje viac zdravých látok.

Na každodennú konzumáciu mrkvy by ste mali dbať, nie len pri chudnutí, ale mala by byť súčasťou Vášho jedálnička aj bežne.

Mrkva má všestranné využitie ako napríklad: džús z čerstvej mrkvy, šaláty, omáčky, smoothies nápoj aj príloha k mäsu.

Nezabúdajte, že najviac liečivých látok je v surovej mrkve.

Počas chudnutia konzumujte mrkvu aspoň 1 krát denne vo forme smoothies nápoja v kombinácií s inou zeleninou, alebo s ovocím.

Najlepšie recepty z mrkvy

 

Mrkva s cuketou a jogurtom

 

Potrebujeme:

300 g mrkvy

300 g cukety

2 lyžice hustého bieleho  jogurtu

Vetvička tymiánu – alebo sušený tymián

2 strúčiky pretlačeného cesnaku

1/2 lyžičky mletej papriky

1/2 lyžičky soli

Šťava z polovice citróna

Štipka chilly

Olivový olej

Postup:

Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj cukety. Jogurt zmiešame s tymianom, cesnakom a všetkými ostatnými surovinami okrem oleja.

Pripravíme plech  ľahko potretý olejom alebo vystlaný papierom na pečenie (ja zvyknem potierať aj papier trochou oleja). Mrkvu a cuketu zmiešame s ochuteným jogurtom a poriadne premiešame.

Pečieme na 200 stupňoch, cca 35 minút, do zlatej farby a do mäkka.

Medzitým asi po 15 minútach premiešame, pretože jogurt už sa vsiakne a  pokvapkáme  olivovým olejom.

Pečená mrkva na cesnaku

 

Nikdy by som nepovedala, že pečená mrkva môže chutiť lepšie ako hranolky: Stačí, ak ju dáte na plech s cesnakom a týmto korením!

Potrebujeme:

1 kg mrkvy

2 menšie hlávky cesnaku

3 lyžičky sušeného oregana

3 lyžičky sušeného bazalky

8 lyžíc olivového oleja

Postup:

Mrkvu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s olejom, do ktorého sme pridali aj oregano, soľ a bazalku.

Pridáme aj cesnak, premiešame a všetko spolu preložíme na plech.

Prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov asi 35 minút. Potom fóliu odstránime a necháme zapiecť dochrumkava.

Pečená mrkva s paprikou

 

Moji chlapi mrkvu nikdy nemuseli, ale za týmto sa idú potrhať: Len ju pokvapkajte olejom, potrite cesnakom a máte najlepšiu prílohu pod slnkom!

Potrebujeme:

600 g mrkvy

½ lyžičky sladkej papriky

50 ml olivového oleja

3-4 strúčiky cesnaku

1 lyžičku soli

Petržlen nasekaný nadrobno

Postup:

Mrkvu si očistíme, umyjeme a ak je hrubá, môžeme ju prekrojiť na polovicu, prípadne na štvrtinky.

Olej zmiešame so soľou, korením a pretlačeným cesnakom . Mrkvu dobre premiešame s korenistým olejom a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme asi 45 minút pri teplote 200 stupňov.

Odporúčam sem-tam premiešať a asi 10 minút pred dopečením odstrániť alobal a nechať zapiecť dochrumkava.

Ak je treba podlejte troškou vody, alebo pomastite ešte trochou oliváča. Posypte petržlenovou vňaťou a môžete si pochutnávať.

Sýty mrkvový šalát s vajíčkom – ideálny na večeru

Potrebujeme:

4 až 5 mrkiev

5 až 6 natvrdo uvarených vajec

2 až 3 strúčiky cesnaku

1 až 2 polievkové lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

štipka soli

bylinky podľa chuti

Voliteľné: dusená morčacia šunka nakrájaná nadrobno

Postup:

Mrkvu a vajcia si nastrúhame nahrubo. Pridáme smotanu alebo biely jogurt, pretlačený cesnak a osolíme podľa chuti. Pridáme bylinky a všetko dobre zamiešame.

Ďalšie recepty nájdete na druhej strane

Najlepšie recepty na dnes