zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Z domu vyženie chrípku aj všetky choroby: 13 neoceniteľných receptov z cibule, ktoré by vám poradila aj vaša starká!

Niektorým nevonia, iným zas nechutí a iní z nej dokonca plačú.

 

 

Keď sa však dozviete, aká je to prírodná antibiotická “bomba”, zatočíte s chrípkou aj s ďalšími neduhmi. Stačí si len do jedálnička zaradiť cibuľu tak ako naši predkovia, ktorí nad ňou rozhodne neohŕňali nos, pretože ju považovali za všeliek.

Biela či červená?

V našich končinách je bežný skôr biely cibuľový variant, a tak sa traduje, že je silnejšia ako jej červená “kolegyňa”.

Pravda však je, že obe obsahujú kompletné zloženie vitamínov, ale aj éterické oleje a minerálne látky.

 

 

Dôležité je však poznamenať, že cibuľa je najúčinnejšia v surovom stave hneď po nakrájaní. Postupom času z nej liečivé látky takpovediac vyprchávajú.

Ak si teda na túto aromatickú zeleninu trúfnete, baktérie si u vás ani neškrtnú.

Cibuľový zábal

 

Je výborný pri angíne, bolesti v krku a pri bolestivom prehĺtaní.

Cibuľa má silné protizápalové účinky a ak nemáte v obľube cibuľový sirup, vyskúšajte aspoň tento zábal. Stačí, ak očistíte cibuľu, nakrájate ju na kolieska a uložíte vedľa seba na textilnú vreckovku.

Priložíme (cibuľou nadol) na hrdlo a prípadne aj priedušky natreté husím sadlom.

Prikryjeme uterákom alebo plienkou a obalíme šálom. Necháme pôsobiť celú noc, alebo aspoň 2-3 hodiny.

Starý recept na cibuľový sirup

 

 

Potrebujeme:

2 cibule

Vodu

Voliteľné:

Škorica, zázvor, med,klinčeky, citrón – moja babička dávala aj trošku masla

Postup:

Dve olšúpané cibule pokrájame a dáme do kastrólika.

Zalejeme 500 ml vody a privedieme k varu.

Na miernom plameni varíme 10-15 minút. Potom scedíme, cibuľový vývar osladíme medom alebo cukrom. Keď deťom čaj nechutí, pridajte počas varenia nakrájané jabĺčko a škoricu.

Tie prekryjú cibuľovú chuť.

Ja mám skúsenosť, že pri prechladnutí mám po takomto čaji pokoj o 2 dni. :-)

Ako a najmä s čím všetkým môže pomôcť?

 

 

Stopne kašeľ. Stačí užiť magický sirupový recept, ktorý si ľudia odovzdávali z generácie na generáciu. Stredne veľkú cibuľu nadrobno pokrájame a pridáme dve polievkové lyžice medu. Zmes necháme odstáť, až kým sa z nej nevylúhuje šťava. Tú treba užiť dvakrát denne.

Hrdlo už nebude bolieť. Cibuľu uvarte a pravidelne kloktajte.

Horúčka zmizne. Zaručený starý domáci recept vraví, že cibuľové kolieska treba priložiť na chodidlá a potrieť makovým olejom. Aby nám na nohách držali, obuť si treba hrubé ponožky a za noc je teplota fuč.

Odstraňuje z pľúc prebytočný hlien. Stačí cibuľu rozmixovať a zmiešať s kokosovým olejom. Zmes následne nanesiete na hruď, prikryjete uterákom a cez póry v pokožke vám pomôže.

 

 

Kolika ustúpi. Pripravte cibuľový čaj a keď voda trochu vychladne, dávajte svojmu dieťaťu každú hodinu jednu kávovú lyžičku.

Vybuduje imunitu. Ak tento “detský” čajík dochutíte vzácnym včelím medom a budete ho pravidelne piť, posilníte si svoj organizmus.

Zbaví vás infekcie v uchu. Už naše staré matere vedeli, že ak cibuľu nakrájame nadrobno, zabalíme do bavlnenej látky a priložíme na ucho, zbavíme sa neduhov súvisiacich so sluchom.

 

 

Zastaví vypadávanie vlasov. Nakrájať, uvariť, nechať vychladnúť a aplikovať na hlavu. Proces opakujte niekoľkokrát a zaručene časom uvidíte výsledky.

Na drobné rany a štípance. Možno si aj vy z detstva pamätáte, že keď vás bodla včela, prikladali vám rodičia na boľavé miestokoliesko obyčajnej cibule. Tá zmierni bolesť dokonca aj vtedy, keď sa porežete pri krájaní či niekde odriete. Má totiž výnimočne antiseptické účinky.

 

 

Urýchľuje metabolizmus. Trocha cibuľky – či už surovej alebo dozlatista upraženej – vaše črevá rozhýbe a odľahčí.

Postráži vám váhu. Mnoho ľudí zahusťuje omáčku múkou. Ak však zvolíte cibuľovú kašičku, poďakuje sa vám aj vaše telo. Navyše, cibuľa dodá jedlu jedinečnú chuť.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie