Z troch kíl broskýň mám 16 malých džemových pohárikov. Na celý rok máme prefektnú maškrtu na palacinky aj do koláčov. Tento džem chutí fantasticky, u nás doma je ešte obľúbenejší ako marhuľový.
Potrebujeme:
3 kg broskyne
900 g cukor trstinový
Postup:
Broskyne umyjeme a na 2 minúty dáme do vriacej vody.
Olúpeme, nakrájame na štvrtinky a dáme do veľkého hrnca. Presypeme trstinovým cukrom, dobre premiešame a necháme do druhého dňa v hrnci odpočívať.
Na druhý deň ráno premiešame, povarime 3 minúty a opäť necháme odkryté stáť do večera.
Večer som prevaríme opäť – zmes už začína vyzerať ako džem a chutí fantasticky.
Ráno poslednýkrát prevaríme cca 10 minút. Kto má rád hustejší džem, môže variť aj dlhšie. Naplnila som ho ešte horúci do pohárov, zavrela dobre viečka, prevrátila hore nohami a nechala do večera vychladnúť.