Fantastický domáci jahodový sirup, ktorý vyrobíte len z 1 šálky jahôd. Z tohoto množstva získate 1,5 l úžasného sirupu bez chémie a éčok.
Potrebujeme:
1 hrnček jahôd (250 ml) – domáce, alebo lesné
80 ks jahodových alebo medovkových listov
850 ml vody
1 lyžica kyseliny citrónovej
1 kg cukru
Postup:
Jahody, vodu a lístky (trhám tie mladé, takže ich dávame aj viac, pretože sú menšie, ale ak je ich viac, tak to nevadí), všetko dáme do hrnca a od bodu varu necháme 10 minút povariť. Potom scedíme cez plátno a dobre vymačkáme. Do šťavy z jahôd a lístia pridáme cukor, kyselinu citrónovú a prevaríme cca 8-10 min. Následne cez gázu naplníme do fliaš (ideálne takých, v ktorých bol predtým alkohol) a zazátkujeme. Nie je treba sterilizovať – cukor a kyselina citrónová sa postarajú o to, že sirup vydrží a nepokazí sa. Plním väčšinou do fliaš od alkoholu, ktoré nevyplachujte. Po dlhšej dobe môže začať trochu rôsolovatieť, ale stačí pretrepať fľašu a je opäť perfektný. Sirup je výborný, krásne vonia aj chutí po jahodách. Z tohoto množstva máme 1,5 l perfektného domáceho sirupu. Používame na limonády a sladenie ako klasický sirup – stačí naozaj málo, sirup je sladučký a výborný.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)