Sezóna jabĺk je tu a tento koláčik vtedy nemôže chýbať na stole. Výborný strúhaný jablkový koláčik.
Potrebujeme:
Cesto:
- 220 g masla (studená kocka)
- 2 a 1/2 pohára hl. múky
- 5 žĺtkov
- 1 čajová lyžička sódy na pečenie
- 5 lyžíc kr. cukru
- 1 polievková lyžica kakaa
Krém:
- 5 bielkov
- 3/4 šálky cukru
- 2 balenia smotanového pudingu
ďalej:
- 10 stredných jabĺk
- škorica
- 1 lyžica instantnej kávy
Postup:
Bielky sa oddelia od žĺtkov.
Zmiešame žĺtky, múku, sódu, maslo a cukor. Vytvorime jednotné cesto, ktoré rozdelíme na 2/3 a 1/3.
V menšom diely cesta urobíme otvor, nasypeme doň kakao a premiešame. Vložte oba kusy cesta na chvíľu do mrazničky.
Plech (20 x 35) vložte papierom na pečenie. Potom na veľkom strúhadle nastrúhajte bielo cesta a rozložíte ho rovnomerne po celej ploche plechu. Zľahka vyrovnajte. Vložte do rúry vyhriatej na 180 ° C a 20 minút.
Zatiaľ čo je jedna časť cesta v rúre, očistíme jablká, nastrúhame a odstránime prebytočnú šťavu.
Plech vyberieme z rúry a pripravíme sa na výrobu pudingovej peny.
Vyšľaháme bielky, pridáme cukor a celkom na konci puding (pudingový prášok). Jablká posypeme škoricou a kávou. Na vychladnuté cesto navrstvíme krém, nastrúhame na vrch zvyšné cesto a pečieme ešte 40 minút pri teplote 195 stupňov.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)