Vznešený jablčník s vôňou škorice: Úžasne šťavnatý koláčik s nadpozemskou chuťou!

Tento jablkový koláčik je naozaj výborný a hoci sa volá „Vznešený“, zvládne ho pripraviť naozaj každý. Jabĺčok je teraz v záhradách neúrekom a toto je najlepší spôsob, ako ich využiť. Môj muž vyhlásil, že toto je nadpozemská dobrota! :-)

Potrebujeme:

cesto:

2 vajcia
500 g hladkej múky
250 g masla
200 g cukru
200 ml kyslej smotany
10 g prášku do pečiva

Jablková plnka:

100 g cukru
1,5 kg jabĺk
škorica
práškový cukor na posypanie

Postup:

Do misky si dáme múku. Pridáme maslo a rukami múku s maslom vymiešame. Pridáme aj vajcia, cukor a kyslú smotanu a všetko zmiešame dohromady. Nakoniec pridáme prášok do pečiva a vypracujeme cesto. Môžeme pridať múku ak je potreba.
Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme chladiť na hodinu do chladničky. Kým cesto stuhne, pripravíme si plnku.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Na náplň si ošúpeme jablká, nastrúhame a dáme do hrnca alebo panvice na mierny oheň. Pridáme aj cukor a premiešame.
Necháme jablká variť asi 10 minút a nakoniec pridáme škoricu. Všetko zamiešame a odstránime z plameňa. Cesto si vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve časti. Plech vymastíme maslom a jednu časť cesta vyvaľkáme a položíme na dno plechu. Na cesto nanesieme jablkovú plnku. Vyvaľkáme si druhú časť cesta a položíme ako poslednú vrstvu na koláč. Keď nám bude cesto niekde pozerať z plechu, odrežeme. Predhrejeme rúru na 180 stupňov a dáme piecť na 40 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Môj tip: Ak je v jabĺčkách veľa šťavy, môžete ich zahustiť 1 balíkom pudingu zlatý klas. Prášok jednoducho nasypeme k jabĺčkam a varíme do zhustnutia.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)