plny-hrniec_transparent_negativ.png

Vždy, keď sa objavia jarné púpavy, robím tento med – neprekonateľný: Starodávny recept našich prababičiek!

Ak hľadáte overený recept na púpavový med, tak tento robíme každý rok. Je výborný a prekvapivo jednoduchý na prípravu.

Ak hľadáte overený recept na púpavový med, tak tento robíme každý rok. Je výborný a prekvapivo jednoduchý na prípravu.

Potrebujeme:

500 ks rozkvitnutých kvetov púpavy
2 litre vody
2 kg kr cukru
2 chemicky neošetrené citróny (ak nemáte citróny, dá sa použiť aj kyselina citrónová)

Postup:

Nazbierame si rozkvitnuté kvety púpavy, my zbierame vždy začiatkom mája. Zberáme rozkvitnuté žlté hlávky mimo ciest, na čistých miestach.
Kvety len rýchlo a najmä krátko osprchujeme, aby sa nevytratil peľ. Preložíme do hrnca, pridáme vodu a nakrájané citróny (celé). Dáme na plameň a varíme 15 minút. Necháme vychladnúť a dáme do chladnej miestnosti lúhovať na 24 hodín.
Po vylúhovaní scedíme cez gázu, poriadne vyžmýkame, dáme do hrnca a pridáme cukor. Varíme 1/2 hodiny na silnom plameni, potom plameň stiahneme a varíme ešte 60 minút na strednom plameni.
Hotový med je trochu redší, netreba sa toho báť, postupne zhustne. Med plníme do pohárov. Z uvedeného množstva máme vyjde asi 7 pohárov medu. Vydrží roky.

Najlepšie recepty na dnes