plny-hrniec_transparent_negativ.png

Vždy čerstvý šalátik z chladničky: Len kapusta, mrkva a sladkokyslý nálev – najlepšia príloha k mäsu aj pečivu, vydrží aj mesiac!

Šalátik je fantasticky chutný a je super k rôznym jedlám. Vydrží takto v chladničke aj celý mesiac. K receptu ma inšpirovala pani Iveta P.

Potrebujeme:

hlávková kapusta

3 mrkvy

3-4 stredne veľké cibule

soľ

ocot

voda

cukor

mleté čierne korenie

kmín

Postup:

Hlávkovú kapustu nastrúhame alebo nakrájame, posypeme 2PL soli, premiešame a necháme odstáť. Dáme si variť sladkokyslý náleva – 1,8l vody, 1dl octu, 1ČL soli, 5-6PL cukru – zmiešame a necháme prevariť. Keď nálev zovrie, pridáme 1/2 ČL korenia a 1a1/2 ČL celého kmínu a prevaríme.

Kým sa nám varí nálev očistíme a nahrubo nastrúhame mrkvu, cibuľu prekrojíme na štvrtky a nakrájame na tenké plátky. Z kapusty musíme riadne povytláčať všetku šťavu (od soli kapusta pustí šťavu a trochu zmäkne ale stále bude chrumkavá). K vytlačenej kapuste pridáme nastrúhanú mrkvu, pokrájanú cibuľu a riadne premiešame. Premiešaný šalátik zalejeme ešte horúcim nálevom, premiešame a necháme riadne vychladnúť, ideálne do druhého dňa. Vychladnutý šalátik dáme do fliaš a dáme do chladničky.

Najlepšie recepty na dnes