Tento koláč sa robil celý rok, vždy s ovocím, ktoré doma bola. Na jeseň naň môžete poukladať rôzne druhy ocovia – hrušky, jablká, slivky…
Potrebujeme:
2 hrnčeky polohrubej múky (1 hrnček 250 ml)
1 hrnček práškového cukru
pol hrnčeka rozpusteného vychladnutého masla
2 vajcia
1 hrnček mlieka
1 balíček kypriaceho prášku (pôvodne sa používal vínny kameň)
3 hrnčeky pokrájaných sliviek
1 hrnček posýpky (maslo, krupicový cukor, hrubá múka)
Postup:
.Múku, práškový cukor, maslo, vajcia, mlieko a kypriaci prášok spolu vymiešame.
Vyšší plech s rozmermi 40 x 60 cm potrieme maslom, vysypeme múkou a roztrieme doň cesto.
Na cesto poukladáme pokrájané slivky (prípadne iné ovocie) a posypeme posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia asi 30 minút.