Výživná, hustá fazuľová polievka: S haluškami to bude to pravé!

Jedným z najobľúbenejších maďarských jedál je dobrá hustá fazuľová polievka, ktorá je s údenými kolenami neodolateľná.

Táto polievka je chutná aj na druhý deň, takže s varením sa nebudete musieť zapodievať niekoľko dní.

 

 

Legendárny maďarský recept na skvostnú fazuľovú polievku z portálu sobors.

...

Potrebujeme:

40 dkg fazule

1 PL kačacieho alebo husacieho tuku

1/2 papriky

4 strúčiky cesnaku

1 ČL mletého čierneho korenia

2 mrkvy

1 menší zeler

1,5 ČL múky

1 zväzok petržlenu

50 dkg údeného kolena

1/2 menšej paradajky

1 strednú červenú cibuľu

1 PL mletej červenej papriky

3 bobkové listy

2 repy

soľ

1,5 dcl kyslej smotany

Na halušky:

10 dkg hrubej múky

1 vajce

1/2 ČL soli

Postup:

Fazuľu sa oplatí namočiť večer vopred.

Koleno varíme na miernom ohni, kým nie je dostatočne mäkké, aby sa dala kosť ľahko vytiahnuť.

 

 

Šťavu z varenia si ponecháme.

V hrnci rozpustíme tuk.

 

 

Pridáme paradajku, papriku a spolu smažíme 10 minút.

Pridáme prelisovaný cesnak.

Nakrájanú cibuľu a zalejeme 0,5 dcl vody.

 

 

Počkáme, kým zovrie a nasypeme červenú papriku.

Zalejeme decilitrom vývaru z kolena a opäť privedieme do varu.

 

 

Potom zalejeme ešte 400 ml vývaru, pridáme korenie, bobkový list, opatrne dochutíme soľou a zamiešame.

Varíme 20 minút, pridáme precedenú fazuľu a nalejeme ďalší liter vývaru.

 

 

Fazuľu uvaríme do polomäkka a potom pridáme nakrájanú zeleninu.

Múku, soľ a vajce premiesime.

Potom vložíme do fólie a necháme pol hodiny odpočívať.

 

 

Z cesta uštipujeme malé kúsky, ktoré poukladáme do múky, aby sa nezlepili.

Kým fazuľa zmäkne pripravíme si kašu z múky a kyslej smotany, ktorou zahustíme polievku.

 

 

Počkáme, kým polievka zovrie.

Potom pridáme halušky a varíme ďalších 5-6 minút.

Servírujeme s čerstvým chlebom a kolenami.

 

 

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay