NIKDY nevyhadzujte zelenú vňať zo zeleru: Tieto drobné listy sú cennejšie ako koreň a málokto to vie!

Koreňový zeler je jedným z najobľúbenejších druhov zeleniny používaných v slovenskej kuchyni.

Hľuza je neoddeliteľnou súčasťou vývaru a iných polievok, robíme z nej aj šaláty.

Existuje však nejaký spôsob, ako použiť zelerové listy?

 

 

...

Samozrejme.

Tu je niekoľko nápadov podľa portálu smakozse.pl.

Zeler je sám o sebe veľmi zdravá zelenina a oplatí sa ho konzumovať v rôznych podobách.

Zelerové listy obsahujú ešte viac minerálov a vitamínov ako samotný koreň.

Vrelo odporúčame zaradiť ich do jedálneho lístka.

Môžete to urobiť mnohými spôsobmi.

 

 

Zelerové listy sú všestrannejšie, ako si myslíte

Zelerové listy sú výborným doplnkom do polievok, omáčok a šalátov.

Dajú sa aj sušiť alebo mraziť, aby sme po nich mohli siahnuť vždy, keď to bude potrebné.

 

 

Zelerové listy majú jemne slanú chuť a tak ich použitím znížite množstvo použitej kuchynskej soli.

Pri sušení zelerových listov ich umiestnite na vzdušné miesto.

Potom ich treba rozdrviť a vložiť do sklenených nádob.

 

 

Takto pripravené listy sa dajú použiť na prípravu bylinkových nálevov alebo ako prídavok do polievok či omáčok.

Na mrazenie sú vhodné nielen zelerové listy, ale aj stopkový zeler.

Bude skvelým doplnkom výživného smoothie.

Rozmrazené a nadrobno nakrájané zelerové listy môžete použiť ako prísadu do vášho šalátu.

 

Ako zberať zelerovú vňať?

Zberáme ju priebežne počas celej vegetácie do príchodu mrazov, a to orezávaním.

Namiesto orezaných dorastú nové listy.

Dôležité je stopky odrezať nad zemou – buď postupne alebo naraz.

Zdravé stopky zeleru majú v hornej časti šírku 2 centimetre a v dolnej 4 až 7 centimetrov.

Vňať zeleru skladujeme rovnako ako petržlenovú – mrazením, solením alebo konzervovaním v soli.

Účinky na zdravie:

Odvodňuje

 

Keď sa vám usádza voda v tele, tak automaticky opuchnete.

Najviac to vidieť na nohách a tvári, no pokiaľ sa tento problém zanedbáva, prenesie sa to aj na zvyšok postavy.

Kvôli tomu nielen vyzeráte ťažšie, ale sa vám v tele udržiavajú aj zbytočné kilogramy naviac.

Vtedy potrebujete nájsť potraviny, ktoré vás prirodzene odvodňujú a zlepšia tak aj činnosť obličiek.

Pripravte si čaj z čerstvej zelerovej vňati a vypite ho čo najteplejší. Potrebujete aspoň pol litra, aby bol účinok stopercentný.

Na chudnutie možno lepšia ako tabletky

 

Zelerová vňať je skvelá aj pri chudnutí.

Dokáže dobre naštartovať metabolizmus a vďaka tomu telo rýchlejšie spaľuje tuky.

Používa sa ako dochucovadlo pri rôznych diétach.

Na váhu priaznivo vplýva tiež schopnosť odvodňovať organizmus.

Keď sa zbavíte nadbytočných tekutín, taktiež to priaznivo ovplyvní vašu váhu.

Znižuje krvný tlak

 

 

Vňať priaznivo vplýva aj na krvný tlak. Najmä ak ho máte vysoký, mali by ste každé ráno zjesť aspoň pár lístkov, prípadne ich pridať do smoothie.

Posekajte ich nadrobno, pridajte do nátierky, môžete nimi oživiť dresing na šalát alebo nimi posypte chlieb s maslom, ku ktorému si ešte nakrájate zeleninu.

Posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť proti chorobám

Ďalšou výhodou je vysoký obsah vitamínu C. Vďaka tomu posilňuje zelerová vňať imunitu a chráni tak organizmus pred rôznymi ochoreniami.

Ak ste napríklad prekonali ťažkú chrípku, ste po operácii alebo inej chorobe, ktorá zníži vašu obranyschopnosť, budujte si ju opäť naspäť aj vďaka týmto prírodným pomocníkom.

Elixír mladosti

Zelerová vňať tiež vysoký podiel vitamínu E. Ten je známym vďaka pomoci pri boji proti starnutiu.

Zlepšuje činnosť buniek a podporuje aj ich rýchlu obnovu.

Zároveň podnecuje k vyššej tvorbe kolagénu. Pleť je vďaka nemu pevnejšia a pôsobí zdravšie.

Lahodná polievka zo zelerových listov

 

 

Zelerové listy sa dajú použiť ako základ polievky.

Recept je veľmi jednoduchý a samotná polievka je lahodná a výživná.

Odvar obsahuje aj živiny obsiahnuté v zelerových listoch.

Na polievku zo zelerových listov je potrebné uvariť vývar.

Na liter vody dáme 1 cibuľu, 1 veľkú mrkvu a 2 veľké hrste zelerovej vňate.

Vývar by mal vrieť asi 30 minút.

Po uplynutí tejto doby tekutinu scedíme a zahustíme zátrepkou z kyslej smotanou a hladkej múky.

Dochutíme soľou a korením.

Polievku môžeme podávať s krutónmi.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: Pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay