Po varení vajec nikdy nevylievajte vodu: Budete prekvapení, akú úžasnú vec dokáže u vás doma a celkom zadarmo!

Vylievate vodu po príprave vajec? Mali by ste vedieť, že je veľmi užitočná!

Notoricky známa anglická dôkladnosť je schopná pozdvihnúť absolútne akékoľvek triviálnu činnosť na hodnosť vedy.

Platí to aj o niečom tak zdanlivo primitívom, ako je príprava vajec .

 

 

Laboratórni asistenti na oddelení lekárskeho výskumu Univerzity v Birminghame starostlivo študovali chemické reakcie, ktoré sa vyskytujú počas prípravy vajec.

Odborníci dospeli k záveru: voda, ktorá ostane po varení vajec je plná živínv, ktoré môžete perfektne využiť!

 

 

Vlastnosti vody po varení vajec

Vaječná škrupina z 90% pozostáva z uhličitanu vápenatého .

Obsahuje aj 27 ďalších prvkov, vrátane fosforu, fluóru, medi, kremíka a zinku.

Pri varení vajec je voda nasýtená iónmi vápnika a ďalšími stopovými prvkami.

 

 

Ióny vápnika sú špecifické tým, že dokážu ľahko prenikať do a von z organickej bunky.

Spúšťajú tak chemické reakcie v bunke, ktoré naštartujú syntézu živín.

 

 

Táto vlastnosť vody po varení vajec je obzvlášť cenná pre záhradkárov.

Počas pozorovaní chemici zistili, že takáto voda zvyšuje rýchlosť rastu zelenej hmoty 10 krát.

Semienka zavlažované touto vodou sa rozvinú na silné a odolné rastliny.

Sadenice sú odolnejšie voči škodcom a chorobám.

 

 

Okrem priamej stimulácie rastu rastlín pomáha voda po varení vajec udržiavať kyslosť pôdy v rozmedzí 5,5–6,5 pH .

To je dôležité, pretože neutrálne prostredie poskytuje rastlinám optimálne podmienky pre absorpciu živín.

Samozrejme, to neplatí pre rastliny so špecifickými požiadavkami na kyslosť pôdy (napríklad hortenzie).

 

 

Ako používať vodu po varení vajec

Po uvarení vajec vylejte vodu do samostatnej nádoby, nechajte vychladnúť.

Použite na zavlažovanie a postrek izbových rastlín počas dňa.

Rastliny s nedostatkom vápnika možno ľahko identifikovať : listy so suchými špičkami a hnedými škvrnami.

Výhonky rastú pomaly s malými listami. Voda po varení vajec je pre najlepším liekom.

 

 

Kuracie vajcia sú teda doslova bez odpadu.

Škrupina je prirodzeným zdrojom vápnika , ako aj výborným pomocníkom záhradkára (ochrana proti slimákom, výživa paradajok).

Trik mojej mamy, ako rozkvitnúť orchideu

 

 

Vodu po varení vajec moja mama využíva na rozkvitnutie orchideí.

Škrupinky od vajec do nej namočte, nechajte 1 deň odstáť a sceďte.

Tento lacný výživový prostriedok poskytne rastlinkám výživu ako draslík, vápnik a proteíny.

Vodu dajte do nádoby s ostrekovačom a nastriekajte z času na čas rovno na listy.

Na pestovanie a výživu všetkých izboviek

 

 

S touto zmesou môžete pestovať vaše izbovky bez pôdy – len vo vode.

Vynikajúce pre loatkovec, orchideu, antúrie, potosovec a ďalšie izbové rastliny.

Stačí poznať túto zmes a odpadne vám zalievanie a rastlinkám sa bude dariť ako niky.

Ak chcete vyskúšať, aká účinná je táto zmes, spravte si skúšku na odrezkoch, z ktorých si namnožíte nové rastlinky.

V tejto výživnej zmesi sa im bude dariť omnoho viac, ako v pôde. 

 

 

Potrebujeme:

5-6 vaječných škrupín

500 ml vody po varení vajec

Postup:

Škrupinky rozdrobíme a zalejeme vodou. 

 

 

Prikryjeme a necháme 5 dní stáť, aby sa do vody uvolnili všetky minerály a výživné látky.

Potom môžeme používať ako hnojivo pre všetky izbovky.

Špeciálne účinné je toto hnojivo v prípade, že chcete pestovať vo vode, napríklad taký Potosovec namnožený z odrezkov (odrezky necháme pár dní vo vode, aby pustili korene) vám krásne porastie v zmesi vody a výluhu zo škrupiniek (pomer vody a výživy 1:1).

Platí to však aj na iné izbovky.

 

 

Stačí, ak na dno nádoby navrstvíte pár kamienkov, pridáte jeden diel vody a jeden diel výživy.

Do tohoto roztoku uložte listy a sledujte, ako sa im darí.

Zvyšok výživy necháme aj pre ostatné rastliny.

Zmes môžete používať aj ako hnojivo na klasické črepníkové rastliny.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Dnes najobľúbenejšie