Po varení vajec nikdy nevylievajte vodu: Budete prekvapení, akú úžasnú vec dokáže u vás doma a celkom zadarmo!

Vylievate vodu po príprave vajec? Mali by ste vedieť, že je veľmi užitočná!

Notoricky známa anglická dôkladnosť je schopná pozdvihnúť absolútne akékoľvek triviálnu činnosť na hodnosť vedy. Platí to aj o niečom tak zdanlivo primitívom, ako je príprava vajec .

vedci a vajcia

Laboratórni asistenti na oddelení lekárskeho výskumu Univerzity v Birminghame starostlivo študovali chemické reakcie, ktoré sa vyskytujú počas prípravy vajec. Odborníci dospeli k záveru: voda, ktorá ostane po varení vajec je plná živínv, ktoré môžete perfektne využiť!

vajcia sa varia

Vlastnosti vody po varení vajec

Vaječná škrupina z 90% pozostáva z uhličitanu vápenatého . Obsahuje aj 27 ďalších prvkov, vrátane fosforu, fluóru, medi, kremíka a zinku. Pri varení vajec je voda nasýtená iónmi vápnika a ďalšími stopovými prvkami.

vaječné škrupiny

Ióny vápnika sú špecifické tým, že dokážu ľahko prenikať do a von z organickej bunky. Spúšťajú tak chemické reakcie v bunke, ktoré naštartujú syntézu živín.

vajcia variť vo vode

Táto vlastnosť vody po varení vajec je obzvlášť cenná pre záhradkárov. Počas pozorovaní chemici zistili, že takáto voda zvyšuje rýchlosť rastu zelenej hmoty 10 krát. Semienka zavlažované touto vodou sa rozvinú na silné a odolné rastliny. Sadenice sú odolnejšie voči škodcom a chorobám.

vnútorné kvety

Okrem priamej stimulácie rastu rastlín pomáha voda po varení vajec udržiavať kyslosť pôdy v rozmedzí 5,5–6,5 pH . To je dôležité, pretože neutrálne prostredie poskytuje rastlinám optimálne podmienky pre absorpciu živín. Samozrejme, to neplatí pre rastliny so špecifickými požiadavkami na kyslosť pôdy (napríklad hortenzie).

zalievanie izbových rastlín

Ako používať vodu po varení vajec

Po uvarení vajec vylejte vodu do samostatnej nádoby, nechajte vychladnúť a použite na zavlažovanie a postrek izbových rastlín počas dňa.

Rastliny s nedostatkom vápnika možno ľahko identifikovať : listy so suchými špičkami a hnedými škvrnami. Výhonky rastú pomaly s malými listami. Voda po varení vajec je pre najlepším liekom.

mnoho izbových rastlín

Kuracie vajcia sú teda doslova bez odpadu. Škrupina je prirodzeným zdrojom vápnika , ako aj výborným pomocníkom záhradkára (ochrana proti slimákom, výživa paradajok). A ako vidíme, skvele využijeme aj vodu po varení vajec.

Dnes najobľúbenejšie