Pravideľne ju konzmuje viac ako polovica svetovej populácie. Novomanželom ju hádžu pod nohy pre šťastie.
Avšak málokto vie, že jej využitie je ešte omnoho širšie! Reč je o ryži, ktorá vám pomôže aj v takých oblastiach, o ktorých by ste ani nesnívali.
Pár trikov s ryžou
Ovocie rýchlejšie dozreje
Ryža je nesmierne náročná rastlina a vypestovať ju je priam hrdinský čin.
Táto jej vlastnosť je však odpustená, pretože ľuďom poskytuje nesmierne množstvo pozitívnych vlastností.
Napríklad – vedeli ste, že ak do ryže dáte nezrelé ovocie, veľmi rýchlo dozreje?
To však zďaleka nie je všetko, prečítajte si, čo všetko ešte dokáže a na čo všetko ju môžete využiť.
Možnosti využitia ryže sú bohaté, uvádzame niektoré z nich:
Rukavica s ryžou
Chce vaše bábätko, aby ste ho mali neustále na rukách, alebo aby ste boli stále pri ňom?
Stačí trocha ryže a plastová rukavica. Dajte ryžu do rukavice a položte na bábätko.
Váha by mala byť len taká, aby pripomínala váhu ruky, prípadne ešte menej.
Dieťa takýto dotyk veľmi upokojuje, navyše, ryža má výborné tepelné vlastnosti a naozaj tak pripomína dotyk teplej ruky rodiča.
Náhrada za lepidlo
Ak potrebujete nalepiť fotografiu alebo niečo iné na papier, urobte sa hustý odvar z ryže.
Neoplachujte ju, len zalejte vodou 1: 2 a varte do konzistencie pripomínajúcej želé.
Varte asi 15 minút a miešajte tak, aby kaša nespálila.
Potom sa ochladí a naleje do malej fľaše a použije sa ako bežné lepidlo.
Príbory a strieborné šperky ostanú v perfektnom stave – účinkuje rýchlo
Chcete vidieť váš odraz v lyžičkách a striebornom príbore?
Potom vložte vrecko s ryžou do zásuvky s príborom a tiež do vašej šperkovnice.
Ušetrí vám to kopec peňazí za odborné čistenie a leštenie cenností u zlatníka.
Ryža absorbuje vlhkosť a striebro ochráni pred sčernaním.
Ryža je zvlášť užitočná na ochranu niklu a striebra!
Absorbuje vlhkosť v uzatvorených priestoroch
Odstraňuje vlhkosť a nepríjemné pachy.
Aby sa soľ nelepila dohromady a aby bola vždy suchá, vložte niekoľko zŕn ryže do solničky. Ryža absorbuje vlhkosť a soľ zostane drobivá.
Ak sa skrinka alebo komoda s vecami dlho neotvárajú, vo vnútri sa objaví nepríjemný zápach.
Vložte ryžu domenšieho látkového vrecka a dajte do týchto priestorov – pomôže absorbovať nepríjemný zápach a zabraňuje plesniam v skrinke.
Proti plesniam, zápachu a škodcom
Suchá ryža by mala byť v každej komore, skrinke a zásuvke v kuchyni.
Porézna štruktúra absorbuje vlhkosť aj pachy a bráni tak vzniku plesní, zatuchnutiu či škodcom, ktorých práve takéto prostredie priťahuje.
Krásne zafarbené kraslice
Návod na farebenie nájdete TU.
Čistenie riadu na ťažko dostupných miestach
Napríklad hrdlo čajovej kanvičky vie byť poriadne znečistené, no vyčistiť ho je takmer nemožné.
Dajte jednu lyžicu ryže do kanvičky, pridajte zopár kvapiek saponátu a zalejte horúcou vodou.
Zatvorte veko a prstom zakryte aj otvor na hrdle.
Nechajte pôsobiť jednu minútu a potom vylejte vodu cez hrdlo.
Uvidíte, ako sa hrdlo zázračne vyčistí.
Pomoc proti kŕčom
Môžete si vyrobiť vyhrievaciu podložku – látku naplníme jednoducho ryžou.
Zahrejte vrecko ryže v mikrovlnnej rúre a aplikujte na boľavé miesto, suché teplo dokonale odstraňuje kŕče.
Prvá pomoc pre utopený telefón
Ak vám spadol telefón do vody, len žiadnu paniku.
Urýchlene ho ponorte do suchej ryže.
Ryža je natoľko savá, že by mala váš telefón veľmi účinne vysušiť.
Pred tým, ako telefón odložíte do ryže, vyberte z neho SIM kartu, baterku a pamäťové karty.
Telefón nechajte v ryži pod dobu 24 hodín.
Osviežovač vzduchu
Z ryže môžete vyrobiť nádherný osviežovač vzduchu na WC alebo v kúpeľni.
Vezmite pol šálky ryže a nakvapkajte do nej asi 20 kvapiek vášho obľúbeného esenciálneho oleja.
Semená premiešajte a osviežovač je na svete!
Počas používania nezabudnite pravidelne semená premiešať, keďže vôňa bude postupne slabnúť.
Najlepšia masáž nôh
Vezmite si pár tesných ponožiek a do každej dajte veľkú odmerku ryže.
Nasaďte si ponožky a chodte! Stovky zŕn budú neustále ovplyvňovať nervové zakončenia.
Akupresúrna omladzujúca masáž bez prerušenia domácich prác a extra výdavkov.
Kontrola teploty oleja v panvici
Ak chcete rozpáliť olej na panvici, no neviete zistiť jeho teplotu, hoďte do 5 zŕn ryže.
Ak sa potopia, olej je studený.
Ak sa však okolo nich začnú tvoriť bubliny, znamená to, že olej je zahriaty na požadovanú teplotu a môžete začať variť.
Ide o dômyselný spôsob bez striekancov oleja!
Čistenie mlynčeka
Každý aspoň raz v živote mlel kávové zrná a určite si všimol, že káva po sebe v mlynčeku zanecháva olejovité stopy, ktoré je ťažké odstrániť.
Ale tu pomôže ryža! Stačí premlieť zopár suchých zŕn a mlynček bude opäť ako nový.
Teplý vankúš
Ryžou naplnený vankúšik dokonale nahrádza termofor.
Treba iba vankúšik ohriať v mikrovlnke po dobu 1 minúty.
Hračka pre domáce zvieratá
To je tá pravá zábava pre vášho maznáčika. Stačí do starého vankúšika dať ako výplň ryžu a zašiť.
Náplň do hrkálok
Dve plastové lyžičky, prázdne kinder vajíčko, malé množstvo ryže a lepiaca páska.
To je všetko, čo treba na výrobu domácej hrkálky pre najmenších. :-)
5 výborných receptov, ktoré pripravíte z obyčajnej ryže
Ryža je vynikajúca a praktická plodina. Uskladníte ju bez chladničky, dlho vydrží a dajú sa z nej vykúzliť naozaj chutné a sýte jedlá. Dnes máme pre vás 5 najlepších receptov z ryže.
1. Zapekaná ryža s cuketou
Toto jedlo je ľahké a osviežujúce, chutí teplé, aj na studeno.
Potrebujeme:
250 g ryže
300 g cukety
3 vajcia
1 cibuľu
100 – 120 g tvrdého syra
mleté čierne korenie
soľ
Postup:
Na panvicu si dáme olej a osmažíme cibuľku nakrájanú na drobno. Do misky si vložíme 250 g uvarenej ryže. Cuketu si nastrúhame na hrubom strúhadle, osolíme a premiešame. Potom pridáme k ryži a zmiešame. Ďalej pridáme orestovanú cibuľku a nastrúhaný syr. Nakoniec ešte pridáme vajíčka, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Vložíme do vymastenej zapekacej misy, navrchu ešte posypeme syrom a dáme upiecť na 30 minút do rúry predhriatej na 180°C. Hotovo. Môžete pridať aj na drobno nakrájané kuracie prsia ako mäsitú alternatívu. Prajeme dobrú chuť!
2. Ryžovo-kapustové mini placky
Potrebujeme:
300 g ryže
300 g kapusty
2 vajcia
3 – 4 PL múky
1 cibuľu
mleté čierne korenie, soľ podľa chuti
Postup:
Kapustu nastúhajte, alebo nakrájajte na jemno. Osoľte a trochu postláčajte rukami. Pridajte jemne nasekanú cibuľu, 300 g varenej ryže, vajíčka, čierne korenie a ešte trochu soli. Premiešajte a pridajte múku. Na panvicu si dáme olej a pomocou lyžice ukladáme vedľa seba malé placky, ktoré osmažíme z oboch strán. Hotovo. Môžete podávať s rôznymi omáčkami. Prajeme dobrú chuť!
3. Ryžovo – rybací koláč
Potrebujeme:
250 g kyslej smotany
50 g rastlinného oleja
170 g hladkej múky
1 PL horčice
1 ČL soli
1,5 ČL prášku do pečiva
Plnka
350 g rybacej konzervy
250 g ryže
3 varené vajcia
pažítka
soľ, korenie podľa chuti
Postup:
V hlbokej mise si vyšľaháme vajcia. Pridáme smotanu, olej, horčicu, soľ a vyšľaháme mixérom. Teraz preosejeme múku s kypriacim práškom a opäť premiešame. Miešajte pri nízkej rýchlosti. Cesto by malo vyzerať ako hustá kyslá smotana. Necháme 10 minút stáť a medzitým si pripravíme náplň. Rybu z konzervy zmiešame s ryžou a s uvarenými vajíčkami, ktoré sme si nastrúhali na drobno. Pridáme cibuľku, trochu soli, korenie a premiešame. Plnka je pripravená. Zapekaciu misu s priemerom 26 cm si vymastíme olejom, nalejeme trochu cesta na dno, navrstvíme náplň a zalejeme zvyškom cesta. Pečieme v predhriatej rúre pri 180°C asi 40 minút. Prajeme dobrú chuť!
4. Fazuľová ryža
Potrebujeme:
300 g ryže
1 konzervu fazule
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
1/2 ČL rasce
5 – 6 PL pikantnej paradajkovej omáčky
soľ podľa chuti
Postup:
Na oleji si opečieme na jemno nakrájanú cibuľu, pridáme strúčik cesnaku, rascu a uvarenú ryžu. Dusíme asi 3 minútky a miešame. Pridáme fazuľu, ktorú sme scedili od nálevu a paradajkovú omáčku. Premiešame a chutné jedlo je na svete. Prajeme dobrú chuť!
5. Ryžová kaša s jablkami
Potrebujeme:
220 g ryže
3 – 4 jablká
60 g masla
2 PL kryštálového cukru
1 PL kyslej smotany
štipku soli
Postup:
Jablká si umyjeme, prekrojíme, zbavíme jaderníkov a aj so šupkou nakrájame na malé kúsky. Vložíme ich do misy s predvarenou ryžou. Pridáme cukor a zmäknuté maslo. Dobre premiešame a dáme do zapekacej misy. Polejeme trochou vody a na vrch dáme trochu smotany. Pečieme 15 minút v predhriatej rúre na 180°C. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: youtube