Plody sa zberajú v auguste až v septembri a sú nesmierne prospešné pre naše zdravie. Treba len vedieť, ako ich spracovať a využiť. Plody bazy sú veľmi liečivé, ale v surovom stave sú aj mierne jedovaté (obsahujú látku sambunigrín) nekonzumujte ich preto surové.
Baza čierna a jej účinky na zdravie
- Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi
- Antivírusové, antibakteriálne účinky
- Antiseptické a detoxikačné účinky
- Mierne antibiotické účinky
- Podporuje potenie (chrípka…)
- Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt
- Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu
- Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha
- Udržiava zdravé dýchacie cesty
- Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny
- Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde
- Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty
- Uvoľňuje z tela kyselinu močovú
- Eliminuje bolesti kĺbov (Reuma, Dna…)
- Upokojuje nervový systém
- Eliminuje stres
- Zmierňuje bolesti a kŕče (migréna, brucho)
- Podporuje hojenie pokožky (vyrážky, ekzémy, poranenia)
- Dezinfikuje a urýchľuje hojenie kože
Tinktúra z plodov čiernej bazy – neoceniteľná pri chrípke a prechladnutí!
Potrebujeme:
- asi 100 g čerstvých, alebo 50 g sušených bazových bobuliek
- 3,5 dl jemnej vodky (40% alkohol)
Do zaváraninového pohára vložte očistenú bazu, zalejte alkoholom a poriadne uzatvorte.
30 dní nechajte lúhovať, pohár treba občas pretrepať.
Vylúhovanú a odstátu tinktúru krátko prevarte, preceďte cez jemné sitko, prípadne prefiltrujte cez gázu.
Užívanie pri vírusových ochoreniach a chrípke
- počas infekcie 1 čajová lyžička 2 x denne
- na prevenciu 1 čajová lyžička denne
Bazový džús na chrípku a prechladnutie
Potrebujeme:
- 500 ml bazovej šťavy (Na jej výrobu dajte čerstvé plody bazy do hrnca a zalejte ich vodou. Priveďte vodu k varu. Vypnite zdroj tepla a nechajte tekutinu odležať niekoľko hodín. Nakoniec šťavu sceďte.
- 4 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica medu
Postup:
- Zmiešajte bazovú a citrónovú šťavu v hrnci a priveďte k varu. Varte asi pol hodiny a potom odstráňte z tepla.
- Pridajte med podľa chuti a vypite, kým je ešte džús teplý.
Čaj proti horúčke
Na prípravu použite sušené plody. Bazu vysušte na priamom slnku alebo v sušičke. Po usušení ich rozdrvte napríklad tĺčikom na mäso.
Odvar si pripravte z dvoch čajových lyžičiek, krátko ich povarte a nechajte dvadsať minút lúhovať. Osladený medom ho popíjajte predovšetkým pri horúčke aspoň trikrát denne. Vypotíte sa vďaka nemu lepšie než po liekoch a ortuť v teplomeri znovu klesne. Čaj navyše zahubí aj hnilobné baktérie a vyčistí zahlienené priedušky.
Šťava proti zápche
Odšťavte kilo zrelých plodov a šťavu približne päť minút povarte, vlejte do pohárov na zaváranie a zhruba štvrťhodinu sterilizujte. Dajte si trikrát denne štamprlík, ak máte zápchu alebo vás trápia močové cesty. Prírodné liečivo totiž podporuje tvorbu moču, čím sa z tela rýchlejšie odplavujú škodlivé mikróby.
Bazový lekvár
Užívame 3-4 lyžice denne po dobu 1-2 týždňov pri všetkých
- neuralgiách ,
- ischiase ,
- zápale trojklanného nervu ,
- zápale medzirebrového nervu ,
- neuralgických bolestiach hlavy ,
- reumatizme
- pri zápche
Očistené vyzreté plody dobre rozvaríme s vodou na kašu.
Necháme vychladnúť, prelisujeme, pridáme cukor (1/2 kg na liter šťavy),
trochu pektogelu a zvaríme za stáleho miešania do zhustnutia.
Pozor aby sa lekvár nepripálila – zhorkne a nedá sa jesť!
Ukladáme do malých pohárov, previažeme dvojitým celofánom alebo je normálne zavaríme a uložíme.
Po otvorení čoskoro spotrebujeme, pretože ľahko plesnivejšie, hlavne vo vlhkom prostredí.
Bazový diabetický rôsol:
Vyzreté plody rozvaríme, vylisujeme, do šťavy pridáme umelé sladidlo, pektogel a 0,5 hodiny varíme. Uzavrieme do malých pohárov a sterilizujeme. Ukladáme do studenej miestnosti.
Bazové víno:
Do 1 l bieleho vína dáme 100g vylisovanej šťavy alebo džemu, prípadne 50 g sušenej bazy.
Uzavrieme a uložíme na 3 dni do chladu. Užívame každé 2 hodiny polievkovú lyžicu pri neuralgii.