Máte ich celkom zadarmo: Tieto guličky neprehliadajte – liečia chrípku, znižujú horúčku a čistia obličky!

Plody sa zberajú v auguste až v septembri a sú nesmierne prospešné pre naše zdravie. Treba len vedieť, ako ich spracovať a využiť. Plody bazy sú veľmi liečivé, ale v surovom stave sú aj mierne jedovaté (obsahujú látku sambunigrín) nekonzumujte ich preto surové.

Baza čierna a jej účinky na zdravie

  • Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi
  • Antivírusové, antibakteriálne účinky
  • Antiseptické a detoxikačné účinky
  • Mierne antibiotické účinky
  • Podporuje potenie (chrípka…)
  • Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt
  • Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu
  • Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha
  • Udržiava zdravé dýchacie cesty
  • Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny
  • Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde
  • Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty
  • Uvoľňuje z tela kyselinu močovú
  • Eliminuje bolesti kĺbov (Reuma, Dna…)
  • Upokojuje nervový systém
  • Eliminuje stres
  • Zmierňuje bolesti a kŕče (migréna, brucho)
  • Podporuje hojenie pokožky (vyrážky, ekzémy, poranenia)
  • Dezinfikuje a urýchľuje hojenie kože

Tinktúra z plodov čiernej bazy – neoceniteľná pri chrípke a prechladnutí!

Potrebujeme:

  • asi 100 g čerstvých, alebo 50 g sušených bazových bobuliek
  • 3,5 dl jemnej vodky (40% alkohol)

Do zaváraninového pohára vložte očistenú bazu, zalejte alkoholom a poriadne uzatvorte.
30 dní nechajte lúhovať, pohár treba občas pretrepať.
Vylúhovanú a odstátu tinktúru krátko prevarte, preceďte cez jemné sitko, prípadne prefiltrujte cez gázu.

Užívanie pri vírusových ochoreniach a chrípke

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

  • počas infekcie 1 čajová lyžička 2 x denne
  • na prevenciu 1 čajová lyžička denne

Bazový džús na chrípku a prechladnutie

Potrebujeme:

  • 500 ml bazovej šťavy (Na jej výrobu dajte čerstvé plody bazy do hrnca a zalejte ich vodou. Priveďte vodu k varu. Vypnite zdroj tepla a nechajte tekutinu odležať niekoľko hodín. Nakoniec šťavu sceďte.
  • 4 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica medu

Postup:

  1. Zmiešajte bazovú a citrónovú šťavu v hrnci a priveďte k varu. Varte asi pol hodiny a potom odstráňte z tepla.
  2. Pridajte med podľa chuti a vypite, kým je ešte džús teplý.

Čaj proti horúčke

Na prípravu použite sušené plody. Bazu vysušte na priamom slnku alebo v sušičke. Po usušení ich rozdrvte napríklad tĺčikom na mäso.
Odvar si pripravte z dvoch čajových lyžičiek, krátko ich povarte a nechajte dvadsať minút lúhovať. Osladený medom ho popíjajte predovšetkým pri horúčke aspoň trikrát denne. Vypotíte sa vďaka nemu lepšie než po liekoch a ortuť v teplomeri znovu klesne. Čaj navyše zahubí aj hnilobné baktérie a vyčistí zahlienené priedušky.

Šťava proti zápche

Odšťavte kilo zrelých plodov a šťavu približne päť minút povarte, vlejte do pohárov na zaváranie a zhruba štvrťhodinu sterilizujte. Dajte si trikrát denne štamprlík, ak  máte zápchu alebo vás trápia močové cesty. Prírodné liečivo totiž podporuje tvorbu moču, čím sa z tela rýchlejšie odplavujú škodlivé mikróby.

Bazový lekvár

Užívame 3-4 lyžice denne po dobu 1-2 týždňov pri všetkých

  • neuralgiách ,
  • ischiase ,
  • zápale trojklanného nervu ,
  • zápale medzirebrového nervu ,
  • neuralgických bolestiach hlavy ,
  • reumatizme
  • pri zápche

Očistené vyzreté plody dobre rozvaríme s vodou na kašu.

Necháme vychladnúť, prelisujeme, pridáme cukor (1/2 kg na liter šťavy),

trochu pektogelu a zvaríme za stáleho miešania do zhustnutia.

Pozor aby sa lekvár nepripálila – zhorkne a nedá sa jesť!

Ukladáme do malých pohárov, previažeme dvojitým celofánom alebo je normálne zavaríme a uložíme.

Po otvorení čoskoro spotrebujeme, pretože ľahko plesnivejšie, hlavne vo vlhkom prostredí.

Bazový diabetický rôsol:

Vyzreté plody rozvaríme, vylisujeme, do šťavy pridáme umelé sladidlo, pektogel a 0,5 hodiny varíme. Uzavrieme do malých pohárov a sterilizujeme. Ukladáme do studenej miestnosti.

Bazové víno:

Do 1 l bieleho vína dáme 100g vylisovanej šťavy alebo džemu, prípadne 50 g sušenej bazy.

Uzavrieme a uložíme na 3 dni do chladu. Užívame každé 2 hodiny polievkovú lyžicu pri neuralgii.

 

Foto: pixabay