zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Spoznávate rastlinu na fotke? Málokto pozná jej skutočnú silu: Nič lepšie neexistuje!

Používate v kuchyni ligurček?

Viete, do čoho ho pridať a čo s ním urobiť?

Ak nie, máme pre vás recept na úžasnú omáčku na báze ligurčeka.

 

 

Ako uvádza portál smakosze, ligurček má jedinečnú chuť, je zdravý a zvýrazní chuť mnohých jedál.

Mnoho ľudí považuje ligurček za afrodiziakum.

V ľudovom liečiteľstve sa totiž odvary z tejto bylinky používali na zvýšenie libida.

Zložky, ktoré obsahuje, určite spôsobujú rozšírenie ciev, čo dodáva energiu a pôsobí povzbudzujúco.

 

 

Ligurček má tiež protikŕčové vlastnosti a je ľahko stráviteľný

Jeho listy sú trochu podobné zeleru, občas vyrastie aj v domácich záhradkách a najčastejšie končí vo vývare.

Môže sa však pridať ako korenie do mnohých jedál.

Dodáva im chuť podobnú Maggi.

Odporúčame z neho pripraviť napríklad aj túto skvelú omáčku na šalát alebo cestoviny.

Recept na úžasnú omáčku na báze ligurčeka

 

 

Ingrediencie:

1 zväzok ľubovníka

cca 100 ml olivového oleja

soľ

Postup:

Vetvičky ligurčeka opláchneme a osušíme.

 

 

Vyberte listy, nasekajte ich nahrubo a vložte do vysokej misy.

Ak sú stonky ľubovníka dosť mladé a málo drevnaté, môžete ich tiež nasekať.

Do misky pridajte olivový olej a štipku soli.

 

 

Všetko premiešajte, kým nebude jednotná.

Omáčku prelejte do pohára, uzavrite a uchovávajte v chladničke.

Tip: Ak chcete, aby bola omáčka hustejšia a pripomínala pesto, zmiešajte ligurček so slnečnicovými semiačkami alebo kešu orieškami.

 

 

Toto je dôvod, prečo by ste mali pridať túto bylinku do jedla

Ligurček je liečivá rastlina, ktorá prináša mnoho zdravotných výhod.

Pôsobí pri širokom spektre chorôb a zdravotných ťažkostí, preto je dobré, mať ho vždy poruke. 

V dnešnej dobe má táto bylinka už nezastupiteľné miesto aj v kuchyni.

 

 

Používa sa ako afrodiziakum, ale oplatí sa ho pridávať do jedla aj z iných dôvodov.

Ligurček sa dá použiť dvoma spôsobmi.

Skvele sa bude hodiť ako korenie, aj ako základ pre liečivé elixíry.

Môže sa z neho totiž rovnako ako z fenikla, či lipových kvetov pripraviť liečivý nálev. 

Prečo sa oplatí siahnuť po ligurčeku?

 

 

Táto bylina bola známa už v staroveku a používala sa najmä ako prísada do jedál.

Ligurček totiž priaznivo pôsobí na tráviaci systém. 

Táto rastlina brzdí nadmerné kvasenie v črevách, čím ovplyvňuje správny priebeh tráviacich procesov.

Ba čo viac, pridávanie sušených lístkov ligurčeka do ťažko stráviteľných jedál pomáha ich lepšiemu spracovaniu.

Zlúčeniny obsiahnuté v tejto bylinke sú účinné aj pri infekciách močových ciest.

Okrem toho, táto bylinka ovplyvňuje hladinu libida tým, že ho zvyšuje.

Ako využiť ligurček v kuchyni?

Listy ligurčeka sa vyznačujú štipľavou chuťou.

V kuchyni sa využívajú čerstvé, aj sušené bylinky a najčastejšie sa používa do jedál na báze kapusty alebo špenátu, či pri príprave strukovinových prívarkov a polievok. 

 

 

Táto bylinka sa bude skvele hodiť k domácemu chlebu, šalátom a rybím pokrmom.

Upozornenie: Pri používaní si však dajte veľký pozor na množstvo. Nadbytok tejto bylinky môže prebiť ostatné chute a pokaziť výslednú chuť jedla. 

Zaujímavé informácie o ligurčeku

Ak si vysadíte ligurček do svojej záhradky, bude to mať množstvo výhod.

Nielenže máte po ruke skvelú prísadu do jedál, ale zároveň aj liečivú rastlinu, ktorá má celý rad zdravotných benefitov.

Účinky na zdravie:

  • pomáha rozpúšťať žlčníkové kamene
  • stimuluje tvorbu žlče
  • pôsobí ako diuretikum
  • detoxikuje
  • čistí krv
  • pomáha pri menštruačných ťažkostiach
  • pomáha pri problémoch s prostatou
  • podporuje krvotvorbu
  • pôsobí ako afrodiziakum
  • uvoľňuje hlieny a uľavuje pri dýchacích ťažkostiach
  • stimuluje látkovú výmenu
  • pomáha pri redukčných diétach

 

 

Čaj z ligurčeka

Ak si chcete pripraviť čaj z ligurčeka, môžete vyžiť koreň, aj listy.

Do šálky nasypte jednu lyžičku tejto byliny v sušenom stave a zalejte vriacou vodou.

Nechajte lúhovať po dobu 15 minút a pite 2 až 3-krát denne. 

 

 

Obklad

Pripravte si obklad zo sušeného mletého koreňa, ktorý skombinujte s olivovým olejom, naneste na čistú gázu a priložte na postihnuté miesto.

Pomáha napríklad pri ekzémoch, plesniach a pod.

Prajeme veľa zdravia!

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie