plny-hrniec_transparent_negativ.png

Vysnívaný dezert z jednoduchých surovín, ktoré máte takmer vždy doma: Vyskúšajte ho ešte dnes!

Tento lahodný dezert si vás podmaní nielen svojou chuťou, ale aj jednoduchosťou. 

Tento lahodný dezert si vás podmaní nielen svojou chuťou, ale aj jednoduchosťou. 

Každé sústo sa rozpúšťa na jazyku a jesť ho je hotovým pôžitkom.

Ale dosť už bolo rečí a radšej si ho pripravte ešte dnes!

 

 

Postup nájdete aj na youtube kanáli Cookrate – koláče a zvládnete ho pripraviť aj bez predchádzajúcich skúseností s pečením. 

Na konci nájdete aj bonusový recept. 

Potrebujeme:

3 vajcia

125 g hladkej múky

130 g kryštálového cukru

10 g kypriaceho prášku do pečiva

60 g kakaa

35 g rozpusteného masla

plech s rozmerom 25 x 30 cm

Na krém: 

 

 

8 vaječných bielkov

300 g práškového cukru

10 g želatíny

100 ml vody

Na polevu:

250 g čokolády na varenie

50 g masla

Postup:

Do misky si rozklepneme 3 vajcia, pridáme kryštálový cukor.

 

 

Vyšľaháme kým sa cukor nerozpustí. 

Maslo si rozpustíme a prilejeme do vajíčkovej zmesi.

Múku zmiešame s kypriacim práškom do pečiva, s kakaom, premiešame a zašľaháme, aby vzniklo redšie kakaové cesto.

 

 

Cesto potom nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 20 minút pri teplote 180 °C. 

Medzitým si oddelíme do misky 8 bielkov, ktoré začneme šľahať ručným šľahačom a postupne prisypávame práškový cukor. 

Šľaháme, kým nám nevznikne tuhý sneh, ktorý následne vyšľaháme spolu s napučanou a rozpustenou želatínou. 

 

 

Bielkový krém rovnomerne vylejeme na upečené kakaové cesto. 

Polevu si pripravíme tak, že nalámanú čokoládu vymiešame spolu s maslom vo vodnom kúpeli alebo necháme 5 minút v mikrovlnnej rúre a následne vymiešame.

Dezert polejeme polevou, ktorú rovnomerne rozotrieme po celom povrchu a odložíme ho do chladničky ešte na 30 minút. 

 

 

Potom stačí už len nakrájať a môžeme ho podávať.

Dobrú chuť!

BONUS

Potrebujeme:

4 vajcia

80 g kryštálového cukru

5 g vanilkovej esencie

10 g kypriaceho prášku do pečiva

citrónovú kôru z jedného citróna

100 g hladkej múky

40 g kakaa

Na krém:

100 g kyslej smotany

200 g kryštálového cukru

80 g vanilkového pudingu v prášku

500 ml mlieka

200 g čerešňového alebo višňového kompótu

300 ml čerešňovej alebo višňovej šťavy

10 g kukuričného škrobu + 20 ml vody

Postup:

Do misky si rozbijeme vajcia, pridáme kryštálový cukor a vyšľaháme do peny. 

Zašľaháme vanilkovú esenciu, kypriaci prášok, citrónovú kôru, aj múku s kakaom. 

 

 

Cesto vylejeme na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre asi 25 minút pri teplote 180 °C. 

Medzitým si pripravíme krém. Do hrnca si dáme kyslú smotanu, nasypeme cukor, pudingový prášok a všetko zalejeme mliekom.

 

 

Premiešame metličkou a na sporáku uvaríme hustý krém. 

 

 

Do upečeného korpusu urobíme pomocou malej vykrajovačky (alebo zdobiacej špičky) rovnomerne vedľa seba jamky a potom na cesto rozotrieme uvarený krém. 

Na vrch naukladáme čerešne alebo višne, šťavu si zlejeme do hrnca a pridáme škrob, ktorý sme si predtým rozmiešali vo vode. 

Zhustnutú ovocnú omáčku nalejeme na vrch dezertu a odložíme do chladničky na 1 hodinu. 

Nakrájame a podávame. 

Dobrú chuť!

 

 

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes