Vynikajúci dezert z jabĺk a pudingového krému. Je krásne nadýchaný a mäkučký, ako stvorený k šálke čaju.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
250 g masla
1 vajce
1 žĺtok
180 g práškového cukru
2 lyžice kyslej smotany
Na pudingový krém:
2 bal. vanilkového pudingu
3 lyžice cukru
700 ml mlieka
5 jabĺk
Trochu mletách orechov alebo strúhanky na posypanie
Postup:
Múku zmiešame s práškom do pečiva, maslom nakrájaným na kocky (alebo nastrúhaným), smotanou, celým vajíčkom, žĺtkom a práškovým cukrom. Vymiešame hladké jemné cesto. Cesto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na 45-60 minút.
Cesto potom rozdelíme na dve časti – jednu na plát a jednu na vytvorenie mriežok.
Jednu časť cesta rozvaľkáme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (používame plech s rozmermi 22 x 30cm).
Cesto na plechu roztlačíme prstami.
Jablká ošúpeme a nakrájame na tenšie plátky. Plát cesta posypeme mletými orechmi alebo strúhankou a uložíme plátky jabĺk.
Z pudingu, mlieka a cukru uvaríme puding, ktorý ešte horúci nalejeme na cesto s jablkami.
Zo zvyšného cesta urobíme mriežky a tie uložíme na vrch koláča.
Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 45 minút. Koláčik treba sledovať a ak mriežka z cesta príliš tmavne, radšej prikryte povrch na 10-15 minút alobalom.
Podávame posypaný práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: liveinternet