Vynikajúci jablčno-jogurtový koláč: Nikdy vás nesklame a milujú ho malí, aj veľkí!

Tento vynikajúci koláčik z youtube je nesmierne lahodný, šťavnatý a voňavý.

Keď ho dáte na stôl, len sa tak po ňom zapráši!

Potrebujeme:

3 vajíčka

štipka soli

80 g práškového cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

70 ml rozpusteného masla

1 g vanilkového cukru

200 g hladkej múky

5 g kypriaceho prášku

Na plnku:

3 jablká

40 g cukru

5 g kukuričného škrobu

15 ml citrónovej šťavy

Na krém:

500 g gréckeho jogurtu (alebo kyslej smotany)

30 g kukuričného škrobu

1 g vanilky

3 bielky

štipka soli

130 g cukru

Postup:

3 vajíčka si rozdelíme na žĺtky a bielky.

Žĺtky dáme do väčšej misky, pridáme soľ a práškový cukor.

Všetko spolu dobre premiešame.

Do zmesi pridáme rozpustené maslo, vanilkový cukor a opäť premiešame.

Do pripravenej hmoty v miske si preosejeme múku s kypriacim práškom.

Všetko spolu miešame, až kým nám nevznikne husté cesto.

Cesto vytvarujeme do gule, odrežeme z neho tretinu, ktorú vložíme do chladničky.

Formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie, vymastíme maslom a posypeme múkou.

Cesto položíme do formy.

Rovnomerne ho vyformujeme a potom ho vložíme do chladničky na 20 minút.

Neošúpané jablká si nakrájame na malé kocky a vložíme ich do hrnca.

Pridáme cukor, kukuričný škrob a citrónovú šťavu.

Všetko dobre premiešame a necháme dusiť 10 minút.

Potom necháme dobre vychladnúť.

Do väčšej misky si pripravíme jogurt (alebo kyslú smotanu), kukuričný škrob a vanilkový cukor.

Hmotu dobre premiešame.

Do ďalšej misky nalejeme bielky, pridáme štipku soli a dobre vyšľaháme mixérom.

Počas šľahania postupne pridávame cukor.

Do jogurtu pridáme vyšľahané bielky a zmes dobre premiešame.

Formu s cestom vyberieme z chladničky, na cesto poukladáme jablká a pridáme jogurtový krém.

Potom vyberieme z chladničky cesto a nastrúhame ho navrch jogurtového krému.

Formu na pečenie vložíme do predhriatej rúry na 180°C na 40 minút.

Po dopečení vyberieme koláč z rúry a necháme ho vychladnúť bez toho, aby sme ho vybrali z formy.

Posypeme ho práškovým cukrom, nakrájame a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

VIDEOPOSTUP:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels