Tento vynikajúci koláčik z youtube je nesmierne lahodný, šťavnatý a voňavý.
Keď ho dáte na stôl, len sa tak po ňom zapráši!
Potrebujeme:
3 vajíčka
štipka soli
80 g práškového cukru
70 ml rozpusteného masla
1 g vanilkového cukru
200 g hladkej múky
5 g kypriaceho prášku
Na plnku:
3 jablká
40 g cukru
5 g kukuričného škrobu
15 ml citrónovej šťavy
Na krém:
500 g gréckeho jogurtu (alebo kyslej smotany)
30 g kukuričného škrobu
1 g vanilky
3 bielky
štipka soli
130 g cukru
Postup:
3 vajíčka si rozdelíme na žĺtky a bielky.
Žĺtky dáme do väčšej misky, pridáme soľ a práškový cukor.
Všetko spolu dobre premiešame.
Do zmesi pridáme rozpustené maslo, vanilkový cukor a opäť premiešame.
Do pripravenej hmoty v miske si preosejeme múku s kypriacim práškom.
Všetko spolu miešame, až kým nám nevznikne husté cesto.
Cesto vytvarujeme do gule, odrežeme z neho tretinu, ktorú vložíme do chladničky.
Formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie, vymastíme maslom a posypeme múkou.
Cesto položíme do formy.
Rovnomerne ho vyformujeme a potom ho vložíme do chladničky na 20 minút.
Neošúpané jablká si nakrájame na malé kocky a vložíme ich do hrnca.
Pridáme cukor, kukuričný škrob a citrónovú šťavu.
Všetko dobre premiešame a necháme dusiť 10 minút.
Potom necháme dobre vychladnúť.
Do väčšej misky si pripravíme jogurt (alebo kyslú smotanu), kukuričný škrob a vanilkový cukor.
Hmotu dobre premiešame.
Do ďalšej misky nalejeme bielky, pridáme štipku soli a dobre vyšľaháme mixérom.
Počas šľahania postupne pridávame cukor.
Do jogurtu pridáme vyšľahané bielky a zmes dobre premiešame.
Formu s cestom vyberieme z chladničky, na cesto poukladáme jablká a pridáme jogurtový krém.
Potom vyberieme z chladničky cesto a nastrúhame ho navrch jogurtového krému.
Formu na pečenie vložíme do predhriatej rúry na 180°C na 40 minút.
Po dopečení vyberieme koláč z rúry a necháme ho vychladnúť bez toho, aby sme ho vybrali z formy.
Posypeme ho práškovým cukrom, nakrájame a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
VIDEOPOSTUP: