Vynikajúci dvojfarebný koláč: Rýchla maškrta k čaju alebo ku kávičke, aj pre nečakanú návštevu!

Tento chutný dvojfarebný koláčik má dve príchute – vanilkovú a kakaovú. 

Je vynikajúci k čaju alebo ku kávičke a rýchlo ho pripravíte aj pre nečakanú návštevu. 

Zvládne ho aj začínajúca gazdinka a pripravuje sa z bežne dostupných surovín.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postupujte podľa tohto jednoduchého receptu z youtube a určite sa podarí!

Potrebujeme:

formu s rozmermi 16 x 16 x 7 cm

70 ml plnotučného mlieka

50 ml rastlinného oleja

60 g hladkej múky

4 žĺtky

1/2 ČL vanilkovej esencie

10 g kakaa

4 bielky

1/4 ČL soli

1 ČL citrónovej alebo pomarančovej šťavy

70 g kryštálového cukru

čokoládové kvapky na ozdobenie

Postup:

Do misy si nalejeme plnotučné mlieko, pridáme rastlinný olej a preosiatu múku.

Všetko spolu vymiešame na kompaktnú hmotu. 

Následne po jednom zapracujeme žĺtky, ktoré sme si oddelili od bielkov.

 

 

Vzniknutú hmotu rozdelíme do dvoch misiek, do jednej primiešame kakao a do druhej vanilkovú esenciu. 

 

 

 

Bielky si vyšľaháme s trochou soli a lyžičkou citrónovej šťavy a začneme šľahať.

Po napenení postupne prisypeme kryštálový cukor a vyšľaháme tuhý sneh. 

 

 

Rúru si predhrejeme na 160 °C, polovicu vyšľahaného snehu primiešame do kakaovej hmoty a polovicu do vanilkovej hmoty.

Formu si vystelieme papierom na pečenie, na spodok nalejeme kakaové cesto a navrch pomocou vrecúška rovnomerne navrstvíme vanilkové cesto.

Špachtľou uhladíme, po okraji môžeme vytvoriť pomocou rukoväte špachtle vlnky a nakoniec ešte celý vrch ozdobíme čokoládovými kvapkami. 

 

 

Formu vložíme na plech, do ktorého sme si naliali 1 cm vriacej vody a následne spolu vložíme do predhriatej rúry. 

Pečieme pri teplote 150 – 160 °C pri spodnom, aj hornom ohreve asi 75 minút. 

 

 

Hotovo.

Upečený koláčik nakrájame a podávame. 

Dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: tjn