Napečte rodine toto vynikajúce sladké pečivo z youtube a budú sa tešiť na raňajky.
Potrebujeme:
10 g sušeného droždia
60 g kryštálového cukru
200 ml teplej vody
200 ml teplého mlieka
2 bielky
90 ml oleja
1 ČL soli
720 g hladkej múky
45 ml oleja
Na plnku:
500 g maku
90 g kryštálového cukru
200 ml oleja
3 PL oleja
2 žĺtky
1 PL oleja
Postup:
Do misy si nasypeme sušené droždie, kryštálový cukor a nalejeme teplú vodu, aj mlieko.
Dôkladne premiešame metličkou. Pridáme bielky, olej, soľ a zapracujeme múku. Nakoniec ešte spracujeme cesto s olejom a vymiesime.
Vložíme ho do misy, prikryjeme a necháme stáť 1 hodinu.
Medzitým si pripravíme náplň.
Mak zmiešame s kryštálovým cukrom, olejom a vymiešame dohladka.
Vykysnuté cesto si preložíme na pracovnú dosku a rozrežeme ho na 6 rovnakých častí.
Každý kúsok roztiahneme na placku, pričom ruky si potierame olejom.
Natrieme makovú plnku po celej ploche a prikryjeme ďalšou plackou.
Takto spracujeme všetky kúsky cesta a vrstvíme placky spolu s makovou plnkou.
Postláčame rukami a cesto rozkrájame na šírku 2 prstov na rovnomerné pásy.
Každý pás naskladaného cesta s plnkou prehneme na polovicu, zatočíme a ukladáme vedľa seba na plech pokrytý papierom na pečenie.
Necháme podkysnúť 10 minút, potrieme vyšľahanými žĺtkami s trochou oleja a dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C.
Pečieme asi 30 – 35 minút.
Hotovo.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: