Vynikajúca kyslá kapusta s mrkvou ako od babičky: Jednoducho a rýchlo máte zásoby na celú zimu!

Tento rýchly recept z portálu takprosto na kyslú kapustu s mrkvou si určite odložte a vyskúšajte.

Je veľmi chutná, chrumkavá a nezmäkne. 

Kyslá kapusta je nielen chutná, ale aj nabitá vitamínmi a minerálmi.

Obsahuje vitamín C, horčík, jód a ďalšie užitočné látky, ktoré posilnia vašu imunitu v chladnom počasí. 

Urobte si zásoby vitamínov na celú zimu takto jednoducho a rýchlo!

...

Potrebujeme:

2 – 3 kg hlávkovej kapusty

1 mrkvu

1 PL soli

1 PL medu alebo podľa chuti

Postup:

Ideálne je vybrať si pre tento recept neskoré odrody kapusty a hmotnosť by mala byť aspoň 1 kg.

Tieto odrody sú zvyčajne veľmi šťavnaté a chutné. 

Z každej hlávky odstráňte vrchné listy – väčšinou totiž obsahujú stopy mechanického poškodenia.

Okrem toho, tieto nie sú veľmi šťavnaté. 

Teraz nakrájame hlávku kapusty najemno nožom alebo použijeme špeciálne strúhadlo, prípadne môžeme oba spôsoby kombinovať. 

Kapustu preložíme do veľkej misy, očistíme si mrkvu a tiež ju nastrúhame – nie však príliš najemno, aby nám svojou šťavou nezafarbila kapustu.

Mrkvu zmiešame s kapustou a rukami ju dobre premiešame, aby pustila šťavu.

RADA:

Nedávajte do kapusty veľa mrkvy, inak nebude chrumkať. 

Teraz si zoberieme 3 litrový sterilizovaný pohár, v ktorom budeme kapustu kvasiť.

Na solenie je najlepšie použiť bežnú kuchynskú soľ. 

Na jednu 3 litrovú nádobu budete potrebovať 1 lyžicu soli.

Takto najlepšie dodržíte pomer a kapustu nepresolíte.

Okrem toho sa neodporúča používať jódovanú soľ, pretože pomalšie interaguje s nakrájanou zeleninou.

Následne budeme vrstviť do pohára kapustu a mrkvu, potom osolíme.

Naplníme celú nádobu, ale nie úplne povrch, pretože treba nechať priestor šťave, ktorá sa uvoľní počas kvasenia.

RADA: Pre istotu dajte poháre s kapustou vždy ešte na tanier alebo na plech, aby zachytil vytekajúcu šťavu. 

Kapustu s mrkvou necháme odležať 12 hodín pri izbovej teplote.

Pohár nezatvárajte viečkom, pretože kapusta potrebuje prístup kyslíka.

Po začatí kvasenia by mala kapusta pustiť dostatočné množstvo šťavy.

Ak sa vám zdá, že je šťavy málo, môžete pridať prevarenú vodu vychladnutú na izbovú teplotu.

Podľa chuti môžete do kapusty pridať lyžicu medu.

Antiseptické a konzervačné vlastnosti medu zvyšujú trvanlivosť kapusty.

Okrem toho je chutnejšia a obsahuje ešte viac prospešných látok.

Počas kvasenia kapusty je potrebné ju každý deň poprepichovať ostrým predmetom, aby nezhorkla. 

Kapusta je pripravená na konzumáciu po 3 dňoch, avšak v závislosti od izbovej teploty môže tento proces trvať dlhšie.

Pri správnom uskladnení je jej trvanlivosť 6 – 8 mesiacov a treba ju uchovávať na tmavom chladnom mieste, najlepšie v pivnici.

Dobrú chuť!

 

Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay