Luxusná jablková presnidávka: Deti ju milujú, je výborná do dezertov a neodolajú jej ani dospeláci!

Domáca jablková presnidávka vám vydrží pokojne aj celý rok, môžete ju použiť do najrôznejších koláčov, zákuskov a tort. Keď prídu na návštevu vnúčikovia, hneď utekajú do komory, aby si tam našli túto pochúťku. A môžem vám povedať, že jej neodolajú ani dospelí.

Ak sa tešíte z úrody domácich jabĺk a hľadáte možnosti, ako ich zužitkovať, odporúčam všetkým túto výbornú pochúťku. Domáca jablková presnidávka vám vydrží pokojne aj celý rok, môžete ju použiť do najrôznejších koláčov, zákuskov a tort. Keď prídu na návštevu vnúčikovia, hneď utekajú do komory, aby si tam našli túto pochúťku. A môžem vám povedať, že jej neodolajú ani dospelí.

Potrebujeme:

5 kg jabĺk

Cukor

Vodu

1 bal. zlatého klasu

Postup:

Jablká očistíme, ošúpeme a zbavíme jadierok. Na dno hrnca nalejeme vodu – asi do výšky 5 cm, dáme doň jablká a preložíme na plameň. Dusíme na miernom plameni tak, aby jablká dostatočne zmäkli.

...

Keď sú jablká mäkké, rozmixujeme zmes ponorným mixérom a osladíme cukrom podľa toho, aké sladké máme jablká – ak sú veľmi sladké, stačí cukru menej, ak málo, pridáme cukru viac.

Ak je zmes príliš vodnatá, odoberieme časť šťavy naberačkou, aby nebola presnidávka riedka.

V samostatnej miske si rozmiešame puding, vlejeme do jablkovej zmesi a varíme, kým zmes nezhustne. Prípadne, ak sa vám zmes dá aj s jedným pudingom príliš riedka, môžete pridať ešte jeden balík pudingu.

Potom presnidávku navrstvíme do čistých pohárov a sterilizujeme. Najjednoduchšie je sterilizovať v rúre – do hlbšieho plechu nalejeme vodu a sterilizujeme pri teplote 180 stupňov 20 minút. Ak sterilizujeme klasicky v hrnci, necháme asi 30 minút.

Poháre obrátime hore dnom a necháme vychladnúť zabalené v deke.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Ľubica