Vynikajúca domáca čalamáda – uhorka, kapusta, cibuľa a mrkva: Chutí ako výborný šalátik, najlepšia príloha na každú príležitosť!

Výborná a pestrá domáca čalamáda, ktorú si môžete vychutnávať po celý rok. Chuťovo pripomína výborný kapustový šalát. 

Výborná a pestrá domáca čalamáda, ktorú si môžete vychutnávať po celý rok. Chuťovo pripomína výborný kapustový šalát.

Potrebujeme:

2 kg kapusty

1 kg uhoriek

1 kg paprika

1 kg cibule

0,5 kg mrkvy – ak nemáte môžete vynechať

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 ks feferónka (ak nechcete, môžete vynechať)

nálev:

3 litre vody

0,8 litra octu

1 bal. deka

0,8 litra cukru

Postup:

Kapustu nakrájame na rezance, hlúb vyberieme, uhorky nakrájame na kolieska, papriku na prúžky, lepšie je farebná, krajší ukáže v pohároch. Cibuľu na mesiačiky a mrkvu nastrúhame na strúhadle.

Všetky suroviny zmiešame, pridáme posekanú feferónku.

Pripravíme si nálev z 3 litrov vody, 0,8 litra octu, 0,8 litra cukru a deka, ktoré prevaríme, necháme variť 5 minút a dáme vychladnúť.

Vychladnutým nálevom zalejeme zeleninu, prikryjeme ju a necháme odstáť do druhého dňa.

Necháme vo vode ďalších 5 minút a vyberieme. Obrátime hore dnom, aby sme zistili, či niektorá nepreteká, po 5 minútach obrátime späť, prikryjeme a necháme do druhého dňa vychladnúť. Uchovávame ako klasické zaváraniny.