Výborná a pestrá domáca čalamáda, ktorú si môžete vychutnávať po celý rok. Chuťovo pripomína výborný kapustový šalát.
Potrebujeme:
2 kg kapusty
1 kg uhoriek
1 kg paprika
1 kg cibule
0,5 kg mrkvy – ak nemáte môžete vynechať
1 ks feferónka (ak nechcete, môžete vynechať)
nálev:
3 litre vody
0,8 litra octu
1 bal. deka
0,8 litra cukru
Postup:
Kapustu nakrájame na rezance, hlúb vyberieme, uhorky nakrájame na kolieska, papriku na prúžky, lepšie je farebná, krajší ukáže v pohároch. Cibuľu na mesiačiky a mrkvu nastrúhame na strúhadle.
Všetky suroviny zmiešame, pridáme posekanú feferónku.
Pripravíme si nálev z 3 litrov vody, 0,8 litra octu, 0,8 litra cukru a deka, ktoré prevaríme, necháme variť 5 minút a dáme vychladnúť.
Vychladnutým nálevom zalejeme zeleninu, prikryjeme ju a necháme odstáť do druhého dňa.
Necháme vo vode ďalších 5 minút a vyberieme. Obrátime hore dnom, aby sme zistili, či niektorá nepreteká, po 5 minútach obrátime späť, prikryjeme a necháme do druhého dňa vychladnúť. Uchovávame ako klasické zaváraniny.