Na záhrade sa mi tento rok urodilo toľko cukety, že mi zásoba vydrží hádam až do ďalšieho rok. Našťastie túto zeleninu máme doma veľmi radi a pridávam ju do najrôznejších receptov. Tentokrát som vyskúšala cuketovú omáčku na cestoviny a mala veľký úspech. Dokonca, chutila lepšie ako klasická paradajková alebo smotanová omáčka. Ak máte zásoby cukety doma aj vy, rozhodne odporúčam.
Potrebujeme:
4 ks väčšej cukety
4 cibule
4 strúčiky cesnaku
100 ml oleja
3 lyžice worcesterskej omáčky
4 lyžice sójovej omáčky
4 lyžice kečupu, alebo paradajkovej omáčky
2 lyžičky sladkej papriky
½ lyžičky kajenského korenia
400 ml paradajkového pretlaku
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cuketu umyjeme, ošúpeme a vyberieme jadierka. Potom nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme soľ a necháme „vypotiť“ 15-20 minút.
Cibuľku opražíme na oleji, kým nie je priehľadná (dosklovita). K cibuľke pridáme cuketu, z ktorej sme vyžmýkali šťavu. Za občasného miešania dusíme na miernom plameni 15 minút.
Potom pridáme všetky ostatné prísady (okrem cesnaku), ochutíme soľou a korením a privedieme k varu. Nakoniec pridáme pretlačený cesnak a ešte 2-3 minúty povaríme.
Omáčky som pripravila väčšie množstvo preto, pretože som si ju zavarila aj na neskôr. Môžete pokojne pripraviť aj štvrtinové množstve. Omáčka je vhodná aj na hrianky, s čerstvým pečivom alebo k mäsu. Ak sa rozhodnete urobiť si rovnako ako ja aj do zásoby, horúcu omáčku navrstvite do čistých pohárov na zaváranie, zatvorte a sterilizujte 10-15 minút pri teplote 80 stupňov.