Vynikajúca cuketová omáčka (nielen) na cestoviny

Vynikajúca domáca omáčka nielen na cestoviny. Pripravte si ju aj do zásoby.

Na záhrade sa mi tento rok urodilo toľko cukety, že mi zásoba vydrží hádam až do ďalšieho rok. Našťastie túto zeleninu máme doma veľmi radi a pridávam ju do najrôznejších receptov. Tentokrát som vyskúšala cuketovú omáčku na cestoviny a mala veľký úspech. Dokonca, chutila lepšie ako klasická paradajková alebo smotanová omáčka. Ak máte zásoby cukety doma aj vy, rozhodne odporúčam.

Potrebujeme:

4 ks väčšej cukety

4 cibule

4 strúčiky cesnaku

100 ml oleja

3 lyžice worcesterskej omáčky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

4 lyžice sójovej omáčky

4 lyžice kečupu, alebo paradajkovej omáčky

2 lyžičky sladkej papriky

½ lyžičky kajenského korenia

400 ml paradajkového pretlaku

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Cuketu umyjeme, ošúpeme a vyberieme jadierka. Potom nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme soľ a necháme „vypotiť“ 15-20 minút.

Cibuľku opražíme na oleji, kým nie je priehľadná (dosklovita). K cibuľke pridáme cuketu, z ktorej sme vyžmýkali šťavu. Za občasného miešania dusíme na miernom plameni 15 minút.

Potom pridáme všetky ostatné prísady (okrem cesnaku), ochutíme soľou a korením a privedieme k varu. Nakoniec pridáme pretlačený cesnak a ešte 2-3 minúty povaríme.

Omáčky som pripravila väčšie množstvo preto, pretože som si ju zavarila aj na neskôr. Môžete pokojne pripraviť aj štvrtinové množstve. Omáčka je vhodná aj na hrianky, s čerstvým pečivom alebo k mäsu. Ak sa rozhodnete urobiť si rovnako ako ja aj do zásoby, horúcu omáčku navrstvite do čistých pohárov na zaváranie, zatvorte a sterilizujte 10-15 minút pri teplote 80 stupňov.